Legea prevenției …sau cum să aruncăm cu praf în ochii contribuabililor

Legea prevenției …sau cum să aruncăm cu praf în ochii contribuabililor
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 14 iun 2017

Anunțată cu surle și trâmbițe de Guvern, inclusiv de liderul PSD, Liviu Dragnea - și citez: “Relația dintre stat și oamenii de afaceri trebuie schimbată complet" în așa fel încât "statul să nu mai fie agresiv cu firmele" - și prevăzută să fie adoptată în primul trimestru din acest an, astfel încât "nimeni să nu mai primească o măsură punitivă înainte să aibă o măsură de prevenție", Legea prevenției se dovedește, încet-încet, un mare fiasco sau "fâs" în limbaj mai popular, afirmă, într-o opinie transmisă Profit.ro, consultantul fiscal Cornel Grama.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Să analizăm în timp cum a evoluat acest proiect de lege, în care exact ca în cântecul cu elefanții ce se legănau și se împuținau așa s-a întâmplat și în ce privește contravențiile incluse în anexa legii .

În 15 martie 2017 - în anexă, acele contravenții incluse pentru aplicarea măsurilor de prevenție erau în număr de 396.

Dintre acestea cele mai importante pentru firme și de care se lovesc cel mai mai mult în activitatea lor sunt :

  • Legea 12/1990privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, republicată ;
  • Legea 82/1991 privind Legea Contabilității ;
  • Legea 70/2015 - pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăti în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu modificările și completările ulterioare ;
  • OUG 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările și completările ulterioare ;
  • HG500/2011 - privind registrul general de evidență a salariaților cu modificările și completările ulterioare

În 30 martie 2017, deja proiectul era "ajustat" la anexa privind contravențiile, acestea rămânând doar 333.

În data de 18 mai 2017, după studii intense și intervenții de la instituțiile de control (ITM, ANAF , etc) numărul acestora a ajuns la 267.

Iar în final, când deja proiectul a fost trimis la Parlament, anexa privind contravențiile s-a ciuntit și mai mult ajungând la 105.

Au fost eliminate cele mai importante contravenții, în cazul cărora firmele nu mai pot beneficia de măsuri de prevenție. Astfel:

  • Legea 82/1991 privind Legea Contabilității a fost scoasă integral;
    • În această lege se regăsesc cele mai multe contravenții pe care un contribuabil le poate avea, întrucât a greși e omenește.
  • Legea 70/2015 - pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăti în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare – a fost scoasă integral;
    • În această lege sunt prevăzute acele plafoane de plăți în numerar și pe care sunt situații când firmele nu le pot respecta întrucât legiuitorul nu s-a gândit la toate cazurile posibile existente în practică, dar care sunt încadrate la amenzi foarte mari.
  • HG 500/2011privind registrul general de evidență a salariaților cu modificările și completările ulterioare – din care a mai rămas praful de pe tobă, întrucât sunt incluse doar contravențiile prevăzute în Registrul pentru instituții publice nicidecum și pentru Registru privat Revisal, așa cum era prevăzut inițial. Firmele private sunt cele mai afectate prin excluderea acestuia de la contravenții.

Dar important e că încă se regăsesc în anexă, printre cele 105 contravenții, cele la Legea nr.82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Delta Dunării sau Legea 54/2012 privind activitățile de picnic, legi care trebuie să recunoaștem sunt de impact masiv în activitatea unei firme.

În ritmul acesta mă gândesc că, după ce va trece de Senat și Camera Deputaților, legea va ajunge la vreo 10 contravenții incluse la măsuri de prevenție de acest gen".

N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj, serviciile sale acoperind următoarele domenii: întocmirea declarațiilor de impozite și taxe, asistență pe probleme fiscale și în materie de creanțe bugetare, reprezentare în față organelor fiscale, instruire și perfecționare în domeniul fiscal. Opiniile exprimate în acest articol aparțin în exclusivitate autorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
cornel grama
legea preventiei
contraventii
firme