Mandat de arestare în lipsă pentru Radu Mazăre, plecat în Madagascar

Mandat de arestare în lipsă pentru Radu Mazăre, plecat în Madagascar
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2018

Instanța supremă a emis, miercuri, mandat de arestare în lipsă pe numele fostului primar al Constanței Radu Mazăre, care în 30 decembrie, când trebuia să se prezinte la Poliție în cadrul controlului judiciar, a anunțat că a plecat în Madagascar, unde va cere azil politic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Decizia instanței supreme nu este definitivă.

Mandatul de arestare pe numele lui Radu Mazăre a fost emis la solicitarea DNA, care în cererea trimisă instanței arată: "Constatările făcute de către organele de poliție dovedesc atât conduita generală, guvernată de rea-credință, a inculpatului în raport cu activitatea de supraveghere exercitată asupra sa, dar și riscul sustragerii acestuia de la răspundere penală prin părăsirea teritoriului țării (faptul că investigațiile efectuate de către organele de poliție au relevat că acesta se află în Republica Madagascar, prezentând relevanță sub acest aspect, al intenției sustragerii acestuia de la răspundere penală)", scrie News.ro.

Procurorii spun că există suficiente date care arată că Radu Mazăre "s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la judecată" și, de asemenea, există un risc real și serios ca fostul primar să se sustragă de la răspundere penală. "Acest risc trebuie apreciat inclusiv în raport cu notorietatea politică și anturajul inculpatului, alcătuit din numeroase persoane care au deținut funcții publice importante și care au fost sau sunt acuzați (ori condamnați) pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție", mai afirmă procurorii.

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a plecat în Madagascar la sfârșitul lunii decembrie. Atunci, el trebuia să se prezinte la Poliția Constanța, în cadrul controlului judiciar, dar a transmis că a plecat în Madagascar, unde face demersuri pentru a obține azil politic. El susține, într-o scrisoare adresată "tuturor autorităților interesate din România", că a decis să ceară azil politic în Madagascar pentru că este "o țintă politică a statului paralel", iar în România nu mai are "nicio șansă să beneficieze de o justiție corectă, independentă, obiectivă și imparțială". El mai spune că se va întoarce atunci când în țară va exista "o justiție reală".

În acest document, Mazăre se referă la toate cele patru noi dosare penale deschise în acest an pe numele său, în care are calitatea de suspect sau de inculpat pentru abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu, dar și la celelalte patru dosare penale mai vechi, el susținând că este nevinovat.

Mișu Negrițoiu s-a angajat la Ernst and Young. Va fi consultant senior CITEȘTE ȘI Mișu Negrițoiu s-a angajat la Ernst and Young. Va fi consultant senior

Radu Mazăre, primar al Constanței timp de trei mandate, este cunoscut pentru vacanțele sale în Brazilia și în Madagascar, iar anul trecut el și-a deschis un complex turistic în Madagascar.

În 2012, când era primar al Constanței, Radu Mazăre anunța, la întoarcerea dintr-o vacanță în Madagascar, că a concesionat de la un trib, pe o perioadă de 99 de ani, 1,8 hectare de teren pe malul oceanului, într-un golf în nordul Madagascarului, pentru care ar fi plătit 1 euro pe metru pătrat. El spunea atunci că vrea să construiască acolo un complex pentru iubitorii de sporturi nautice.

În noiembrie 2016, fostul primar al Constanței le-a vorbit magistraților instanței supreme, la unul din termenele în procesul privind finanțarea cartierului social Henri Coandă, despre investițiile sale imobiliare în Brazilia și ]n Madagascar, cu banii lui Elan Schwartzenberg. El a vorbit despre două terenuri în Brazilia, cumpărate în 2007 și 2008, și despre "aproximativ două hectare” într-o zonă turistică din Madagascar. Pe terenul din Madagascar a fost ridicat resortul Mantasaly, format din 16 bungalow-uri amplasate pe plajă, restaurant, bar-lounge, SPA și magazin.

În luna iulie a acestui an, Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, dar decizia nu este definitivă. În acest dosar au fost judecați foști angajați din Primărie sau foști consilieri locali. Instanța a decis achitarea a 26 de inculpați, ceilalți primind pedepse cu suspendare. În acest dosar, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foști și actuali funcționari din Primăria Constanța și Oficiul de Cadastru, mandatari și notari publici, pentru atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din municipiul Constanța, Mamaia, plajă și faleză. Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro.

Radu Mazăre mai este judecat și în alte dosare, acestea aflându-se pe rolul primei instanței. Astfel, la instanța supremă este judecat un dosar în care fostul primar al Constanței este acuzat că a primit opt milioane de euro și peste opt milioane de lei de la reprezentanții unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente și pentru înlesnirea câștigării unei licitații sau încheierea unor contracte. În acest dosar, mai sunt judecați fostul deputat PSD Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding SRL, și mai mulți funcționari din Primăria Constanța, precum și omul de afaceri Sorin Strutinsky.

De asemenea, el este judecat tot la instanța supremă, împreună cu fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre și omul de afaceri Avraham Morgenstern, în dosarul campusului social Henri Coandă din Constanța. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanța, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuințe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanța. În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru că acesta să-i faciliteze câștigarea licitației pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Anchetatorii susțin că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferați în contul personal al lui Radu Mazăre și 80.000 de euro în contul pus la dispoziție de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o banca din Israel.

Radu Mazăre este judecat la Tribunalul Constanța într-un alt dosar pentru abuz în serviciu, fiind acuzat de procurorii DNA că ar fi vândut terenuri din Mamaia la prețuri subevaluate, realizând astfel un prejudiciu de peste trei milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
mandat de arestare
radu mazare