Măsura lui Dragnea, avizată: TVA la produse utilizate în agricultură scade de la 9% la 5%

Măsura lui Dragnea, avizată: TVA la produse utilizate în agricultură scade de la 9% la 5%
scris 3 sep 2019

Proiectul de lege inițiat de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, prin care cota de TVA pentru anumite produse folosite în producția agricolă scade de la 9% la 5% a primit un raport favorabil din partea deputaților din comisia de buget-finanțe, urmând să fie votată în plenul Camerei Deputaților. Scăderea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Proiectul de lege a fost inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, în februarie 2017, iar în iunie 2017 a fost aprobat de Senat, dar doar cu reducerea cotei de TVA pentru agircultură.

Proiectul prevedea inițial și TVA zero la livrarea de locuințe și publicitatea prin mass-media. Profit.ro a arătat că directiva europeană în domeniu nu permite decât două cote reduse de TVA, în timp ce România le-a instituit deja, la 5% și 9%, iar în domeniul construcțiilor o astfel de reducere ar dezavantaja statul.

UE reia programul pentru încurajarea consumului de fructe, legume și lapte în școli. România are alocate fonduri de aproape 18 milioane euro CITEȘTE ȘI UE reia programul pentru încurajarea consumului de fructe, legume și lapte în școli. România are alocate fonduri de aproape 18 milioane euro

Acum, deputații din comisia de bugte au stabilit că o cotă de 5% a TVA se va aplica pentru: ”livrarea de îngrășăminte, fertilizatori naturali și pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în producția agricolă, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale".

Deputații au mai stabilit că măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

FMI: Restructurarea ANAF, inclusiv separarea Vămii, nu trebuie să afecteze veniturile. Codul Fiscal are nevoie de o evaluare amplă după numeroasele modificări din ultimii ani CITEȘTE ȘI FMI: Restructurarea ANAF, inclusiv separarea Vămii, nu trebuie să afecteze veniturile. Codul Fiscal are nevoie de o evaluare amplă după numeroasele modificări din ultimii ani

Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au arătat că impactul bugetar al reducerii, calculat la nivelul unui an întreg, este de 90 milioane lei, iar Guvernul susține această reducere a TVA.  

Reducerea TVA la aceste produse utilizate în agricultură a fost susținută și de deputații opoziției, votul final asupra proiectului urmând să aibă loc în perioada următoare în plenul Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
5%
agricultura
cota
reducere
scadere
proiect
psd
dragnea