Miliardul care a scufundat conducerea ANAF - Fiscul a rămas în urmă la programul de colectare, mai ales la cea mai importantă taxă pe care o strânge pentru stat

Miliardul care a scufundat conducerea ANAF - Fiscul a rămas în urmă la programul de colectare, mai ales la cea mai importantă taxă pe care o strânge pentru stat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 iun 2019

ANAF a colectat în primele trei luni ale anului 97,6% din veniturile trasate de Guvern, potrivit celor mai recente date disponibile, cu aproximativ 1 miliard de lei sub țintă. ANAF a rămas, însă, cel mai mult în urmă la colectarea TVA, unde a realizat doar 94,3% din cât a avut programat. Mihaela Triculescu a fost înlocuită recent la conducerea ANAF după ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, s-a declarat nemulțumit de eficiența colectării taxelor și impozitelor, în special a TVA. Teodorovici a spus în mai multe rânduri că așteaptă de la ANAF să aducă nu doar veniturile stabilite, ci chiar mai mult de atât.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
FOTO Best Tools, importator și distribuitor de echipamente profesionale ale unor lideri, intră în topul jucătorilor de profil CITEȘTE ȘI FOTO Best Tools, importator și distribuitor de echipamente profesionale ale unor lideri, intră în topul jucătorilor de profil

La conducerea ANAF, Teodorovici a numit-o pe Mirela Călugăreanu, care revine astfel pe postul de președinte ANAF pe care l-a mai ocupat în trecut.

De ce este important: Îmbuntățirea colectării taxelor de către ANAF se află de mulți ani în topul preocupărilor politicienilor, însă doar la nivel declarativ. În România, pe cele mai recente date de la Comisia Europreană, doar TVA necolectată se ridică la circa 6 miliarde de euro, în timp ce totalul taxelor pe care statul nu le strânge la buget s-ar putea situa la circa 10 miliarde de euro. Astfel, loc pentru eficiență există.

Ministerul Finanțelor a publicat recent execuția bugetară pentru primele patru luni ale anului (ianuarie-aprilie), despre care puteți citi aici, însă cele mai recente date referitoare la îndeplinirea țintelor de către ANAF sunt cele pentru primele trei luni (ianuarie-martie).

"Veniturile fiscale ale bugetului general consolidat au fost de 39,11 miliarde lei și s-au realizat în proporție de 97,6%.  Acestea au reprezentat 3,8% din PIB, fiind cu 10,3% mai mari față de trimestrul I din 2018", potrivit unui document al Ministerului Finanțelor.

Veniturile fiscale sunt cele colectate de ANAF.

Măsuri pregătite de noua șefă a ANAF - Reducerea numărului de declarații fiscale pentru firme, simplificarea Declarației Unice, asistență pentru contribuabili la inițiativa ANAF, introducerea SAF-T și înființarea Direcției Generale de Analiză de Risc CITEȘTE ȘI Măsuri pregătite de noua șefă a ANAF - Reducerea numărului de declarații fiscale pentru firme, simplificarea Declarației Unice, asistență pentru contribuabili la inițiativa ANAF, introducerea SAF-T și înființarea Direcției Generale de Analiză de Risc

Miliardul care a scufundat conducerea ANAF - Fiscul a rămas în urmă la programul de colectare, mai ales la cea mai importantă taxă pe care o strânge pentru stat

Încasările pe principalele categorii de impozite, comparativ cu programul de încasări stabilit pentru primul trimestru al anului 2019

Încasările din impozitul pe profit s-au ridicat la 4,21 miliarde lei, gradul de realizare fiind de 102,2%. Față de trimestrul I din 2018, creșterea a fost de 14,1%, ceea ce reflectă o activitate favorabilă a mediului de afaceri, punctează Ministerul Finanțelor.

Evoluția impozitului pe profit:

  • impozitul pe profit virat de agenții economici în primul trimestrul a fost mai mare cu 400 milioane lei (+10,3%) față de aceeași perioadă anul trecut. Gradul de realizare a fost de 99,2% (-0,03 mld. lei) comparativ cu programul trimestrial aferent;
  • impozitul pe profit virat de băncile comerciale (10,6% din totalul incasărilor din impozitul pe profit) depășește nivelul viramentelor din primul trimestru al anului precedent cu 200 milioane lei (+61,5%), reprezentând un grad de de realizare de 138,5% (+0,1 mld. lei) comparativ cu programul trimestrului I 2019.

Din impozitul pe salarii și venit încasările au fost de 5,52 miliarde lei, cu un grad de realizare al programului trimestrial de încasări de 98,4%.

Încasările din impozitele și taxele pe proprietate au însumat 3,3 miliarde lei și s-au realizat în proporție de 96,4%. Comparativ cu încasările din trimestrul corespunzător din 2018, acestea au crescut cu 8%.

După plecarea lui Vâlcov, Teodorovici anulează acordul care subordona ANAF acestuia prin Prognoză CITEȘTE ȘI După plecarea lui Vâlcov, Teodorovici anulează acordul care subordona ANAF acestuia prin Prognoză

În ce privește TVA, încasările au fost de 15,25 miliarde lei, gradul de realizare al programului de trimestrial fiind de 94,3%. Cu toate acestea, comparativ cu trimestrul I 2018 s-a înregistrat o creștere a încasărilor de 14,8%.

Veniturile din accize au fost de 6,83 miliarde lei, gradul de realizare al programului pentru primul trimestru al anului 2019  fiind de 100,7%. Față de trimestrul I 2018 încasările din accize au crescut cu 16,8%.

Veniturile din impozitul pe comerț exterior și tranzacțiile internaționale s-au realizat în proporție de 101%, pe fondul creșterii importurilor extracomunitare de bunuri din primele 2 luni ale anului 2019 cu 14,3%.

Încasările din contribuții de asigurări au însumat 26,79 miliarde lei și au înregistrat un grad de realizare al programului de încasări de 98,1%. Față de trimestrul corespunzător din 2018 creșterea încasărilor din contribuții a fost de 21,9%. Colectarea din contribuțiile de asigurări a fost influențată de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut și a salariului minim pe economie. 

Veniturile nefiscale au totalizat 4,88 miliarde lei și au înregistrat un grad de realizare a programului trimestrial de 96,4%.

Sumele primite de la UE aferente proiectelor finanțate atât din cadrul financiar 2007-2013, cât și din noul cadru financiar 2014-2020, încasate în primul trimestrul al anului 2019, au reprezentat 0,4% din PIB și un grad de realizare față de nivelul programului trimestrial de încasări de 79%.

Miliardul care a scufundat conducerea ANAF - Fiscul a rămas în urmă la programul de colectare, mai ales la cea mai importantă taxă pe care o strânge pentru stat

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
teodorovici
triculescu