Noi modificări la Codul Fiscal: TVA de 5% la transportul turistic sau de agrement cu ambarcațiuni, telecabină, trenuri istorice. Scutire de accize pentru unii producători agricoli, scutire de impozit pe clădiri la anumite active

Noi modificări la Codul Fiscal: TVA de 5% la transportul turistic sau de agrement cu ambarcațiuni, telecabină, trenuri istorice. Scutire de accize pentru unii producători agricoli, scutire de impozit pe clădiri la anumite active
scris 8 ian 2019

Serviciile de transport de persoane cu ambarcațiuni, telecabină, trenuri istorice sau trăsuri în scop turistic sau de agrement vor avea o cotă redusă de TVA, respectiv 5%, asemenea celorlalte servicii din turism, potrivit unor modificări ale Codului Fiscal promulgate luni de președintele Klaus Iohannis. Pentru stadioane și alte baze sportive va fi acceptată scutirea de impozit pe clădiri, indiferent de proprietar sau administrator. În același timp, producătorii români vor fi scutiți de acciza pentru cidru de mere sau pere, cât și pentru hidromel produs din miere. 

Modificările au fost anunțate anul trecut de Profit.ro ca fiind pregătite

Ministrul Finanțelor susține că numărul mare de firme în insolvență și datoriile pe care acestea le-au acumulat în ultimii ani se datorează neaplicării legii de către ANAF CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor susține că numărul mare de firme în insolvență și datoriile pe care acestea le-au acumulat în ultimii ani se datorează neaplicării legii de către ANAF

TVA de 5% pentru anumite servicii de transport în scop turistic sau de agrement

Cota derogatorie de TVA de 5% va fi valabilă pentru anumite servicii de transport de persoane în scop turistic, la fel cum beneficiază de la 1 noiembrie și alte servicii din industria turistică, precum cazarea, serviciile de restaurant sau închirierea terenurilor amenajate pentru camping.

Astfel, TVA redusă la 5% va fi pentru:

- transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste în scop turistic sau de agrement;

- transportul de persoane utilizand instalațiile de transport pe cablu - telecabină, telegondolă,telescaun, teleski - în scop turistic sau de agrement;

- transportul de persoane cu vehicule cu tracțiune animală, folosite în scop turistic sau de agrement.

- transportul de persoane cu ambarcatțuni folosite în scop turistic sau de agrement.

Cota redusă este prezentată ca un stimulent pentru dezvoltarea turismului local pe linii ferate pe care circulă cunoscutele ”mocănițe” istorice, ca și prin extinderea scopului inclusiv pentru agrement, în condițiile în care de această facilitate va putea beneficia o categorie mai largă de proprietari ai unor astfel de mijloace de transport.

CONFIRMARE Finanțele vor vinde bunurile confiscate de Fisc pe site-uri de comerț online CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Finanțele vor vinde bunurile confiscate de Fisc pe site-uri de comerț online

Pentru stadioane și alte tipuri de baze sportive, inclusiv clădirile aferente, va fi scutire de la plata impozitului pe clădiri, indiferent în proprietatea cui se află și indiferent cine le administrează, chiar dacă este vorba de societăți comerciale

De ce este important: Pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori ale unităților administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosință, după caz, oricăror entități, altele decât cele de drept public, este aplicată astăzi taxa pe clădiri, plătită de concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosință, după caz, în condiții similare impozitului pe clădiri. În cazul transmiterii ulterioare altor entități a dreptului de concesiune, închiriere, administrare sau folosință asupra clădirii, taxa trebuie plătită de persoana care are relația contractuală cu persoana de drept public.

Mai este bine de știut: Nu este datorat impozit pe clădiri pentru clădirile aflate în proprietatea publică sau privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, cu excepția spaților foslosite pentru activități economice.  

Potrivit modificărilor aduse acum Codului Fiscal, consiliile locale vor putea hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului sau taxei pe clădiri și pentru ”clădirile folosite pentru desfășurarea de activități sportive, inclusiv clădirile care asigură funcționarea bazelor sportive”.

Totodată, scutirea sau reducerea de la plata impozitului pe clădiri se va aplica ”pentru toate clădirile de pe raza unității administrativ teritoriale, indiferent de proprietarul acestora”

În forma aprobată și promulgată, scutirea va putea fi acordată oricărei baze sportive, indiferent de forma de proprietate, publică sau privată.

Acum, consiliile locale pot acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri pentru o serie de clădiri precum cele cu regim de monument istoric, care sunt folosite în scopuri sociale sau de organizații neguvernamentale și fără scop lucrativ sau chiar și pentru societăți cooperative, care beneficiază de ajutor de stat.

Amendamentul a fost promovat cu argumentul că, în cazul bazelor sportive aflate în proprietatea autorităților locale, atunci când sunt date în administrarea unor asociații, fundații sau chiar companiilor deținute de autoritățile locale, organele fiscale consideră că este vorba de o activitate economică și percep impozit pe clădiri.

”Aceste baze nu sunt profitabile, ele reprezintă un serviciu public la dispoziția copiilor, tinerilor și în general a comunității locale”, arată autorul amendamentului.

În forma adoptată, însă, consilile locale pot acorda scutire de impozit pentru orice bază sportivă, deoarece amendamentul specifică în mod clar ”indiferent de proprietar”, deși măsura era invocată ca necesară exclusiv pentru bazele sportive deținute de autorități locale.

Scutirea va putea fi, prin urmare, acordată și în cazul stadioanelor aflate în proprietate sau luate în administrare, cu scop economic, de marile cluburi de fotbal, fără a exista vreo restricție cu privire la regimul de proprietate sau tipul de activitate desfășurat într-o astfel de bază sportivă.

Noi obligații privind sumele colectate de organismele pentru drepturile de autor CITEȘTE ȘI Noi obligații privind sumele colectate de organismele pentru drepturile de autor

Acciză zero și pentru producătorii interni de cidru

De ce este important: În prezent, cidrul de mere și de pere are un regim de acciză zero, însă în practică de acest regim beneficiază doar importul de băuturi, pornind de la definiția cidrului ca ”băutură alcoolică obținută prin fermentarea sucului de mere” fără adaugarea de apă, arome şi zaharuri inainte sau după de fermentare.

”Producția locală și importurile de cidru pe piața românească au fost afectate în ultimii ani de o practică neunitară din partea autorităților vamale române. Această practică neunitară la nivelul autorităților vamale s-a materializat în dificultatea acceptării în categoria de accizare prevăzută de normele fiscale în vigoare a produselor de cidru. A fost generat astfel un orizont de impredictibilitate pentru investitorii din domeniu”, susțin autorii amendamentelor la Codul Fiscal.

Prin urmare, a fost decisă reîncadrarea cidrului de mere și/sau pere, cu permisiunea adaosurilor, dar și hidromelului, produs din miere, la alte coduri tarifare din codul Fiscal, pentru ca băuturile respective să beneficieze de acciză zero.

Noi modificări la Codul Fiscal: TVA de 5% la transportul turistic sau de agrement cu ambarcațiuni, telecabină, trenuri istorice. Scutire de accize pentru unii producători agricoli, scutire de impozit pe clădiri la anumite active
Noi modificări la Codul Fiscal: TVA de 5% la transportul turistic sau de agrement cu ambarcațiuni, telecabină, trenuri istorice. Scutire de accize pentru unii producători agricoli, scutire de impozit pe clădiri la anumite active

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cidru
accize
producatori
tva
5%
transport
turism
ambarcatiuni
trenuri
telecabina
parlament
deputati