Nicușor Dan, ales președinte al României la alegerile desfășurate duminică, se întâlnește astăzi cu ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, pentru a discuta situația finanțelor statului și nivelul deficitului bugetar, au declarat surse pentru Profit.ro. În cursul zilei de mâine, Dan ar putea avea întâlniri și cu specialiști din minister.
Deficitul bugetar pentru primele patru luni din acest an s-a situat la 2,94% din PIB, potrivit informațiilor obținute și publicate anterior de Profit.ro, ceea ce arată o înrăutățire față de finele lunii martie din acest an, când deficitul bugetar s-a aflat la 2,3% din PIB. Comparativ cu primele patru luni de anul trecut, situația bugetară este în deteriorare, deficitul real din primele patru luni de anul trecut fiind de 2,7% dacă dăm deoparte impactul de 0,53% determinat de plata anticipată, tot în aprilie, și a pensiilor aferente lunii mai. Ministerul Finanțelor va publica date privind deficitul la patru luni în jurul datei de 25 mai.
Ținta de deficit pentru anul acesta, asumată de către Guvern prin legea bugetului și prin planul fiscal pe șapte ani cu Comisia Europeană, este de 7% din PIB.
Comisia Europeană a înrăutățit astăzi prognoza privind deficitul bugetar.
Rezultatul Ministerului Finanțelor este pentru primele patru luni din 2025 semnificativ mai slab față de primele patru luni din 2024 (ianuarie - aprilie), având în vedere că în aprilie 2024 Guvernul a plătit în avans și pensiile pentru luna mai (înainte de Paști).

Guvernul trebuie să reducă anul acesta deficitul bugetar ESA la 7% din PIB, conform cu planul fiscal pe 7 ani agreat cu Comisia Europeană, dar începutul de an nu este unul care să dea încredere economiștilor. Ratingul suveran al României (bonitatea statului în ochii creditorilor) are perspectivă negativă din partea celor trei mari agenții de rating, prima evaluare fiind programată la finalul verii.
Deteriorarea situației bugetare (de la 2,7% în primele patru luni de anul trecut, dând deoparte impactul plății anticipate a pensiilor din mai, la aproape 3% din PIB în primele patru luni din acest an, va pune presiune pe guvernul care va fi instalat după alegerile prezidențiale să ia măsuri de stabilizare a finanțelor statului. Fără plata în avans a pensiilor pentru luna mai, deficitul din primele patru luni din 2024 s-ar fi situat la 2,7%, un nivel sub cel înregistrat acum pentru primele patru luni din 2025.