HARTA economiei subterane: România, exact ca Rusia, e peste media globală și mult peste cea europeană. Motive: birocrația și taxele mari

Economie   
HARTA economiei subterane: România, exact ca Rusia, e peste media globală și mult peste cea europeană. Motive: birocrația și taxele mari

La nivel global, economia subterană este estimată la 11,8% din PIB. Economia "din umbră" depășește jumătate din PIB în Sierra Leone, Niger și Nepal. În schimb, economia subterană a Statelor Unite reprezintă doar 5% din PIB, adică aproximativ 1,4 miliarde de dolari.

România se situează la acest capitol peste media globală și semnificativ peste media țărilor dezvoltate, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Economia din umbră generează anual venituri de ordinul miliardelor, fiind alimentată de activități infracționale și tranzacții nedeclarate.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Mihai Daraban: Dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina, la propriu și la figurat CITEȘTE ȘI Mihai Daraban: Dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina, la propriu și la figurat

În țările cu venituri reduse, economia subterană reprezintă o parte mult mai mare din PIB — estimată la 42,4%. Prin comparație, în țările bogate, aceasta scade la 5,9% din PIB, cu Emiratele Arabe Unite având cea mai mică pondere din lume.

Graficul arată dimensiunea economiei din umbră în fiecare țară, pe baza analizei din Raportul global privind economia subterană EY 2025, citat de VisualCapitalist


Ce este economia din umbră/subterană/informală

Economia din umbră include activități nedeclarate sau neimpozitate, ceea ce le face dificil de monitorizat de către autorități. Acestea includ afaceri ilegale, trafic de droguri, vânzători ambulanți sau tranzacții în numerar neînregistrate. Deși măsurarea economiei informale este dificilă, ponderea acesteia la nivel global a scăzut de la 17,7% din PIB-ul mondial în anul 2000 la 11,8% în 2023.

Sierra Leone ocupă primul loc la nivel global, cu o economie din umbră care reprezintă 64,5% din PIB.

ING Bank: Cât se mai depreciază leul și când vor putea scădea dobânzile. Pentru PIB: stagnare sau chiar contracție ușoară posibilă. Și estimările revizuite de creștere sunt prea optimiste acum CITEȘTE ȘI ING Bank: Cât se mai depreciază leul și când vor putea scădea dobânzile. Pentru PIB: stagnare sau chiar contracție ușoară posibilă. Și estimările revizuite de creștere sunt prea optimiste acum

La fel ca multe alte țări din Africa Subsahariană, economia informală angajează milioane de oameni — de la agricultori de subzistență și vânzători ambulanți până la mici antreprenori. Această tendință este accentuată de lipsa oportunităților în sectorul formal și de birocrația excesivă.

Republica Democrată Congo se remarcă prin dimensiunea economiei sale informale, dar și prin prevalența crimei organizate.

Nepal, aflat pe locul trei, are o economie informală ce reprezintă 51% din PIB. Sectorul agricol angajează o mare parte a lucrătorilor informali — aproximativ 85% din forța de muncă din Nepal activează în economia informală, ceea ce o face esențială pentru supraviețuirea multora.

În contrast, economia subterană a SUA reprezintă doar 5% din PIB, dar valoarea sa absolută — estimată la 1,4 trilioane USD — o plasează printre cele mai mari din lume.

Cazul României - scădere majoră a pieței negre

În 2023, economia subterană a României a fost estimată la 13,1% din PIB, conform raportului Ernst & Young (EY) . Aceasta reprezintă o scădere semnificativă față de anii anteriori: 31,3% în 2000, 19,5% în 2013 și 15,1% în 2019 .

Cât de dependentă de importuri este industria de apărare. Care sunt producătorii locali și principalele țări furnizoare CITEȘTE ȘI Cât de dependentă de importuri este industria de apărare. Care sunt producătorii locali și principalele țări furnizoare

România rămâne totuși peste mediile globală și europeană:

- Media globală: 11,8% din PIB

- Media țărilor cu venituri mici: 42,4% din PIB

- Media țărilor dezvoltate: 5,9% din PIB

- România: 13,1% din PIB

Astfel, România se situează peste media globală și semnificativ peste media țărilor dezvoltate în ceea ce privește ponderea economiei subterane în PIB. În cadrul UE, România se află printre țările cu cele mai mari economii subterane. Deși a înregistrat progrese în reducerea acesteia, nivelul actual de 13,1% din PIB indică faptul că economia informală rămâne o provocare semnificativă.

Factorii care contribuie la economia subterană în România sunt birocrația și reglementările complexe. Procedurile administrative complicate descurajează conformarea fiscală. Nivelurile ridicate de taxare sunt al doilea motiv. Impozitele și contribuțiile sociale mari stimulează activitățile nedeclarate.

HARTĂ Ratele dobânzilor: România, în ton cu Ungaria și Moldova, dar și cu Africa CITEȘTE ȘI HARTĂ Ratele dobânzilor: România, în ton cu Ungaria și Moldova, dar și cu Africa

Încrederea scăzută în instituțiile statului reduce de asemenea motivația pentru respectarea legilor fiscale. Un alt factor este că în România sunt prevalente plățile în numerar.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
taxe
economia subterana