Noi reguli: Bijuteriile sau obiectele din metale prețioase nu vor mai putea fi comercializate fără marca de stat a României sau a unei țări din Spațiul Economic European, respectiv a Turciei

Noi reguli: Bijuteriile sau obiectele din metale prețioase nu vor mai putea fi comercializate fără marca de stat a României sau a unei țări din Spațiul Economic European, respectiv a Turciei
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 1 mar 2018

Obiectele din metale preţioase vor putea fi comercializate pe teritoriul României doar cu marca de titlu, aplicată de producător, marca de responsabilitate, aplicată de operatorul economic care le pune pe piață, şi marca de stat, aplicată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Bijuteriile sau alte obiecte din metale prețioase vor putea fi comercializate fără marca de stat doar dacă au aplicată o marcă echivalentă aplicată de o autoritate competentă dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European și Turcia. Obiectele nemarcate vor mai putea fi comercializate până la 30 iunie, termen după care, pentru nerespectarea acestor reguli, amenzile vor fi de până la 20.000 lei, cu confiscarea bunurilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Noile prevederi au fost aprobate, joi, de Guvern, prin ordonanță de urgență.

Deși România avut din 1906 un sistem național de marcare obligatorie a metalelor prețioase, în ultimii ani importanța mărcii oficiale utilizată pentru marcarea metalelor prețioase a fost diminuată, ea fiind redenumită  marcă de certificare și devenită egală cu marca de garanție proprie - care nu există și nici nu are echivalent, în legislația metalelor prețioase a celorlalte state europene, membre sau nu ale Uniunii Europene.

Guvernul apreciază că sistemul actual nu asigură protecția consumatorilor la cel mai înalt nivel, prin comercializarea metalelor prețioase fără poansoane/ mărci adecvate, conducând la un nivel ridicat al falsurilor și contrafacerilor, la dezvoltarea evaziunii fiscal și la afectarea concurenței.

CONFIRMARE Guvernul permite și anul acesta primăriilor să nu respecte limita de îndatorare și să împrumute 500 milioane lei de la Trezorerie. Excedentele bugetare vor putea fi folosite pentru plata salariilor CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul permite și anul acesta primăriilor să nu respecte limita de îndatorare și să împrumute 500 milioane lei de la Trezorerie. Excedentele bugetare vor putea fi folosite pentru plata salariilor

Prin urmare, actul normativ instituie un sistem de marcare oficială obligatorie de către instituțiile statului sau autoritatea competentă, respectiv Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Astfel, obiectele din metale prețioase se vor marca în mod obligatoriu cu următoarele mărci:

- marca de titlu - aplicată de producător;

- marca de responsabilitate - aplicată de operatorul economic care pune pe piață;

- marca de stat - aplicată de autoritatea competentă.

Astfel, pe teritoriul României pot fi puse pe piaţă doar obiectele din metale preţioase care au aplicate marca de titlu, marca de responsabilitate şi marca de stat.

DOCUMENT Ordonanța indemnizațiilor pentru mame a fost publicată în Monitorul Oficial și este în vigoare: Contribuția la pensie, plafonată la vechiul nivel, stagiul minim de asigurare rămâne o lună CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ordonanța indemnizațiilor pentru mame a fost publicată în Monitorul Oficial și este în vigoare: Contribuția la pensie, plafonată la vechiul nivel, stagiul minim de asigurare rămâne o lună

Pentru obiectele din metale preţioase, provenite din confiscări sau care sunt trecute în orice alt mod legal în proprietatea privată a statului şi care nu sunt marcate corespunzător pentru a putea fi puse pe piaţă, se aplică marca de stat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Prin excepție de la aceste prevederi, pot fi comercializate pe teritoriul României obiecte din metale preţioase dacă acestea au aplicată, de către o autoritate competentă dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European și Turcia, o marcă echivalentă cu marca de stat, cu condiția ca indicațiile furnizate să conțină informații echivalente și inteligibile pentru consumatorii din România.

Vor fi recunoscute pe teritoriul României mărcile de responsabilitate ale operatorilor economici proveniți dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European și Turcia, înregistrate la autoritatea competentă din statul de stabilire.

Declarația unică în locul D600: Plată CAS și CASS la venit estimat, pe 31 martie anul următor, asigurare la sănătate de la depunerea Declarației, bonificații CITEȘTE ȘI Declarația unică în locul D600: Plată CAS și CASS la venit estimat, pe 31 martie anul următor, asigurare la sănătate de la depunerea Declarației, bonificații

Obiectele din metale preţioase care, la data intrării în vigoare ordonanței de urgență, sunt marcate numai cu marca de garanţie proprie stabilită şi înregistrată la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, alături de marca de titlu, pot fi comercializate până la 30 iunie 2018.

Până la 30 iunie 2018, marca de stat poate fi aplicată şi pe obiectele din metale preţioase alături de marca de garanţie proprie şi/sau de marca de titlu.

Obiectele din metale preţioase care poartă deja o marcă aplicată de o autoritate publică română începând cu anul 1906 se consideră legal marcate şi pot fi comercializate.

Firmele nu vor mai avea dreptul să emită acțiuni la purtător. Societățile care au astăzi acțiuni la purtător, obligate să le transforme în acțiuni nominative în maximum 1 an și jumătate CITEȘTE ȘI Firmele nu vor mai avea dreptul să emită acțiuni la purtător. Societățile care au astăzi acțiuni la purtător, obligate să le transforme în acțiuni nominative în maximum 1 an și jumătate

Obiectele din metale preţioase pe care, din cauza construcției, nu pot fi aplicate marca de titlu, marca de responsabilitate şi marca de stat pot fi comercializate dacă au aplicată marca de stat ori sunt însoţite de certificatul de testare, după caz.

Sunt exceptate de la marcare:

a) obiectele din argint în greutate de până la 2,00 grame;

b) obiectele din paladiu în greutate de până la 2,00 grame;

c) obiectele din aur în greutate de până la 1,00 gram;

d) obiectele din platină în greutate de până la 1,00 gram;

e) fragmentele de obiecte din metale preţioase;

f) monedele, medaliile şi plachetele din metale preţioase;

g) lingourile din metale preţioase;

h) metalele preţioase sub formă de materii prime;

i) obiectele confecţionate din metale preţioase destinate exportului.

Pentru unele din aceste obiecte, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor eliberează certificate de testare sau rapoarte de încercare.

Guvernul ar putea introduce prin ordonanță opțiunea firmelor de a alege între impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Guvernul ar putea introduce prin ordonanță opțiunea firmelor de a alege între impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri

Obiectele din metale prețioase, ce urmează a fi puse pe piața națională și trebuie marcate, vor fi prezentate la una dintre structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru a fi marcate, în termen de 7 de zile de la data înregistrării acestora în gestiune, împreună cu documentele de provenienţă.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor este singura autoritate competentă la nivel național care efectuează analiza și marcarea cu marca de stat a obiectelor din metale prețioase.

Nerespectarea de către operatorii economici autorizați a obligației de a prezenta obiectele din metale prețioase ce urmează a fi puse pe piața națională, la una dintre structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în termen de maxim 7 de zile de la data înregistrării acestora în gestiune, pentru a fi marcate, împreună cu documentele de provenienţă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei, și după caz a sumelor încasate.

Plafonul pentru înregistrare în scop de TVA urcă. Au fost introduse și reguli tranzitorii propuse de Finanțe CITEȘTE ȘI Plafonul pentru înregistrare în scop de TVA urcă. Au fost introduse și reguli tranzitorii propuse de Finanțe

Comercializarea sau expunerea spre comercializare a metalelor preţioase, fără ca acestea să fie marcate în prealabil potrivit prevederilor legale în vigoare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei, precum şi cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei.

Toate prevederile ordonanței pot fi citite AICI.

Guvernul, prin vocea purtătorului de cuvânt, promite că în perioada următoare va anula o serie de taxe impuse acum firmelor din domeniu, precum taxa anuală sau taxa pentru fiecare operațiune cu metale prețioase.

viewscnt
Afla mai multe despre
metale
pretioase
bijuterii
comert
marca
stat
ordonanta
guvern