Noul Guvern va propune reducerea TVA de la 19% la 18% începând din 2019 și comasarea altor taxe și impozite

Noul Guvern va propune reducerea TVA de la 19% la 18% începând din 2019 și comasarea altor taxe și impozite
scris 26 ian 2018

Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019, se arată în noul program de guvernare ce va fi prezentat Parlamentului de Cabinetul condus de Viorica Dăncilă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Cu o cotă a taxei pe valoarea adăugată de 18%, România va avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%, arată Executivul.

Reducerea TVA trebuia aplicată din acest an, dar a fost amânată de fostul guvern.

Noul program de guvernare amintește că în Uniunea Europeană este permisă folosirea a trei cote de TVA, iar în afara cotei generale mai sunt permise alte două cote mai mici. “Trebuie știut și că state foarte dezvoltate din afara UE mizează foarte mult pe încurajarea economiilor lor prin aplicarea unor cote foarte mici de TVA: Elveția - 8%, Japonia - 5%, SUA - 0%. În UE cota generala de TVA nu poate fi mai mica de 15%. Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019”, arată documentul menționat.

Un comitet de mediere ar putea analiza contestațiile contribuabililor în relația cu Fiscul, înainte de a se ajunge la instanță CITEȘTE ȘI Un comitet de mediere ar putea analiza contestațiile contribuabililor în relația cu Fiscul, înainte de a se ajunge la instanță

În plus, noul Executiv promite să extindă cota 5% de TVA pentru vânzarea de locuințe (cele cu o suprafață mai mică de 120 metri pătrați) și pentru inputuri în agricultură, cel târziu începând cu 1 ianuarie 2019.

Reducerea birocrației este din nou anunțată și de Cabinetul Dăncilă. “Începând cu 1 ianuarie 2019 numărul taxelor, tarifelor si comisioanelor (cu aplicare generala) în România nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populație vor exista cel mult 10 taxe, generale, dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe mașină, etc. Toate celelalte taxe, tarife si comisioane vor fi eliminate sau comasate. Pentru agentii economici numărul taxelor fiscale și nefiscale (cu aplicare generală), va fi de maxim 40”, se arată în program.

viewscnt
Afla mai multe despre
progran guvernare
dancila