Numărul persoanelor care au depus Declarația Unică a urcat

Numărul persoanelor care au depus Declarația Unică a urcat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 aug 2018

Numărul celor care au depus Declarația Unică a ajuns în prezent la aproape 800.000, potrivit informațiilor Profit.ro, după ce la termenul limită, de 31 iulie, totalul persoanelor care au transmis acest formular la Fisc se situa la 734.000. Acesta este primul an în care a fost introdusă Declarația Unică, un formular ANAF care a înlocuit șapte declarații fiscale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Termenul limită pentru depunerea Declarației Unice a fost 31 iulie, însă ANAF a continuat să primească și după această dată formularul, prin poștă, la ghișee sau prin intermediul seriviciului Spațiu Privat Virtual (SPV).

Numărul total al celor care aveau obligația să depună formularul în acest interval este de 964.000, a declarat, în urmă cu mai multe luni, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Aceasta este singura cifră oficială furnizată de Finanțe referitoare la numărul celor care trebuie să transmită declarația.

ULTIMA ORĂ Declarația Unică - doar 734.000 de persoane au depus formularul. În jur de 250.000 de români urmează să fie amendați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Declarația Unică - doar 734.000 de persoane au depus formularul. În jur de 250.000 de români urmează să fie amendați

Scapă cei care nu au depus fără amenzi?

Pentru nedepunerea la termenul prevăzut de lege a Declarației Unice, sancțiunea este amendă de la 50 lei la 500 lei. Începând cu anul viitor, Declarația Unică va fi depusă exclusiv online, potrivit legislației fiscale în vigoare.

Chiar dacă unele persoane nu depun Declarația Unică în termenul legal, cel mai probabil nu vor scăpa de plata impozitului și contribuțiilor datorate pentru veniturile neanunțate la Fisc. În foarte multe cazuri, ANAF are informații și din alte surse despre aceste venituri.

ANAF și Ministerul Finanțelor nu au clarificat, încă, dacă în cazul nedepunerii în termenul prevăzut de lege a Declarației Unice este aplicată Legea prevenirii, care amână amenda un anumit interval, până la rezolvarea problemei.

Nedepunerea declarațiilor fiscale intră sub incidența Legii prevenirii, astfel că persoanele care nu au depus formularul ar trebui să fie amendate cu până la 500 de lei doar dacă nu se vor conforma nici după atenționarea primită din partea Fiscului.

Ghid ANAF pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice CITEȘTE ȘI Ghid ANAF pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice

Guvernul a adoptat, la începutul lunii februarie, lista de contravenții care intră sub incidența Legii prevenirii. Conform Legii prevenirii, un contribuabil va primi în aceste situații doar un avertisment, împreună cu un plan de remediere. În termen de maximum 10 zile de la data expirării termenului de remediere, autoritatea publică trebuie să verifice dacă problemele semnalate au fost remediate.

Declarația Unică este completată și depusă de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România și/sau din străinătate, și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri și aleg să plătească contribuția de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligația de a depune Declarația Unică.

viewscnt
Afla mai multe despre
declaratia unică
anaf
ministerul finantelor