Patru din zece multinaționale așteaptă o decizie de la compania-mamă privind salariile din 2018. Aproape jumătate spun că vor menține nivelul actual al netului. Unele firme vor menține netul prin beneficii

Patru din zece multinaționale așteaptă o decizie de la compania-mamă privind salariile din 2018. Aproape jumătate spun că vor menține nivelul actual al netului. Unele firme vor menține netul prin beneficii
scris 17 nov 2017

Aproape patru din zece companii multinaționale chestionate într-un studiu (37%) spun că așteaptă un răspuns de la sediul central pentru a vedea ce decizie legată de salarii vor lua începând cu 2018, după ce Guvernul a decis să modifice Codul fiscal prin transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Aproape jumătate (45%) au în plan să mențină salariile nete ale angajaților la același nivel, indiferent dacă vor avea sau nu costuri suplimentare, iar jumătate dintre respondenți consideră că noile modificări fiscale vor avea un efect negativ asupra companiei, relevă un studiu realizat de Adecco, jucător pe piața resurselor umane. 

ANALIZĂ Cine sunt angajații care se tratează în privat și la ce servicii apelează? CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cine sunt angajații care se tratează în privat și la ce servicii apelează?

Potrivit studiului, doar 4% dintre companii vor acoperi parțial creșterea nivelului brut al salariaților, în timp ce 2% dintre respondenți au spus că angajații lor vor avea salarii nete mai mici din 2018, deoarece nu pot susține o astfel de majorare. De asemenea, o pondere semnificativă (10% dintre respondenți) au spus că vor încerca să mențină aceleași salarii nete ale angajaților, dar nu prin creșterea salariilor brute, ci prin acordarea altor beneficii. Această măsură va fi aplicată ”până când vom simți că legislația devine stabilă”, declară o parte dintre respondenți.

În același timp, există o incertitudine cu privire la măsurile actuale și la modul în care acestea vor fi implementate, unii dintre respondenți afirmând că nu știu cum vor afecta aceste măsuri concediul medical sau  lucrătorii din domeniul IT&C care erau scutiți de plata impozitului. Respondenții se declară copleșiți de impactul masurilor fiscale și nu înțeleg de ce Guvernul a decis să facă aceste modificări fără să se consulte și cu angajatorii și fără să se gândească la un set de măsuri care să-i ajute să implementeze toate aceste modificări în timp util. Dintre cei care vor mări salariile brute ale angajaților, aproape 80% spun că de aceste măsuri vor beneficia toți angajații, fără excepții. Doar un mic procent  (4% ) dintre respondenți au spus ca salariile angajaților se vor mări pe baza unor bonusuri date pe bază de performanță.

Inspecția Muncii anunță, pentru decembrie și ianuarie, o „campanie de conștientizare” a angajatorilor privind transferul contribuțiilor sociale CITEȘTE ȘI Inspecția Muncii anunță, pentru decembrie și ianuarie, o „campanie de conștientizare” a angajatorilor privind transferul contribuțiilor sociale

”Observăm un nivel foarte ridicat de incertitudine în rândul clienților noștri, ca urmare a modificărilor fiscale anunțate. Este posibil ca această stare să se reflecte și asupra pieței muncii, în sensul în care acolo unde avem o piață a angajaților, cum ar fi IT, să avem parte în continuare de creșteri importante, dar pe segmentele unde raportul este echilibrat, să nu existe creșteri. Cred că aceste modificări vor spori polarizarea pieței muncii”, afirmă Florin Godean, Country Manager, Adecco România.

Unele companii care au făcut deja calculele și au decis să majoreze salariile brute ale angajaților, spun că nu există diferențe majore în ceea ce privește bugetele de salarii din 2018 prin comparație cu cele din 2017, ca urmare a noilor modificări. Cu toate acestea, aceștia se întreabă de ce s-a luat această decizie a transferului de contribuții de la angajator la angajat și cine are de câștigat de pe urma ei.

Noile modificări legislative își vor pune amprenta asupra mediului de business și din prisma resurselor necesare pentru implementarea acestor noi proceduri, mai mult de 40% dintre respondenți afirmând că va fi nevoie să suplimenteze personalul departamentului de HR și să le plătească ore suplimentare.

Profit.ro a relatat că Guvernul a introdus regula prin care vrea să oblige angajatorii să modifice în 1 lună contractele de muncă, pentru transferul contribuțiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
companii
modificari fiscale