Profit record pentru cele 1.150 de companii ale statului, dar mai mult de un sfert din rezultat vine de la Hidroelectrica. Restanțe de peste 4 miliarde de lei către bugetul de stat

Profit record pentru cele 1.150 de companii ale statului, dar mai mult de un sfert din rezultat vine de la Hidroelectrica. Restanțe de peste 4 miliarde de lei către bugetul de stat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 12 iun 2023

Cele 1.150 de companii din sectorul public, din care 199, cele mai mari, sunt în subordinea Guvernului, au obținut în primul trimestru din acest an cel mai bun rezultat brut (înainte de taxe) de până acum, 6,65 miliarde lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Câștigul, cu aproape 50% mai ridicat comparativ cu 4,49 miliarde lei în primele trei luni ale anului 2021, a fost susținut de profiturile marilor companii pe care statul le controlează încă în sectorul energetic. Hidroelectrica, de exemplu, potrivit datelor anunțate, ar fi responsabilă de mai mult de un sfert din rezultatul companiilor statului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Soluții pentru dezghețarea piețelor financiare, dezvoltarea bursei, a emitenților și instrumentelor disponibile vor fi dezbătute la Profit Piața de Capital.forum. Evenimentul, programat pe 13 iunie, de la ora 10.00, este organizat cu sprijinul Bursei de Valori București, al Băncii Transilvania și al ING Bank România, urmând a fi transmis live pe Profit News TV.

În timp ce unele companii aduc bani, cum este cazul mai ales al celor din sectorul energetic, altele sunt de mulți ani doar pe pierdere.

Anterior, cel mai bun rezultat trimestrial al companiilor de stat a fost consemnat în trimestrul al doilea din 2021, când 1.165 de companii au raportat un rezultat brut de 6,53 miliarde lei.

De ce este important: Bugetul statului este format în cea mai mare parte din banii colectați prin taxe și impozite de la populație și firme, însă statul încasează de la firmele pe care le controlează sau la care deține participații minoritare și dividende, o sursă importantă de venit la buget. Printre companiile controlate de stat sunt și companii importante din energie, cum ar fi Nuclearelectrica sau Hidroelectrica.

Dacă am analiza doar companiile din subordinea Guvernului, 199 în prezent, cel mai bun trimestru de până acum este trimestrul al doilea din 2022, cu 6,84 miliarde lei (209 companii la momentul respectiv). Acum, însă, companiile din subordinea autorităților locale (951) au obținut un rezultat pozitiv de 164 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 312 milioane lei în T2 din 2022.

Mai mult de un sfert din rezultatul brut de 6,65 miliarde de lei al celor 1.150 de companii ale statului vine, probabil, în contul participației de circa 80% pe care statul o deține la compania Hidroelectrica. În primul trimestru din 2023, societatea a obținut venituri consolidate de 3,27 miliarde lei ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută. Acest lucru a condus la obținerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2,18 miliarde lei și a unui profit net de 1,72 miliarde lei în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1,7 miliarde lei și a unui profit net raportat de 1,29 miliarde lei în primul trimestru din 2022.

Trebuie precizat că rezultatele pentru trimestrul al patrulea din 2022 și pentru întreg anul 2022 nu au fost publicate încă (are loc într-o oarecare perioadă după depunerea situațiilor anuale).

Primele trei luni din acest an față de primele trei luni din 2022

Raportat la primul trimestru al anului trecut, rezultatul brut a urcat cu aproape 50%, de la 4,46 miliarde lei la 6,48 miliarde lei. Veniturile totale au crescut ușor, de la 20,68 miliarde lei, la 22,46 miliarde lei.

Plățile totale restante au scăzut ușor, de la 9,9 miliarde lei în ianuarie-martie anul trecut la 9,57 miliarde de lei.

Restanțele către stat au urcat de la 3,66 miliarde lei în martie anul trecut la 4,16 miliarde lei (pentru toate cele 1.150 de companii) în martie anul acesta.

Rezultatele companiilor de stat în primul trimestru din 2023

Profit record pentru cele 1.150 de companii ale statului, dar mai mult de un sfert din rezultat vine de la Hidroelectrica. Restanțe de peste 4 miliarde de lei către bugetul de stat

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
companii de stat
profit companii de stat
guvern