Proteste la ANAF - Sindicatele Meridian și Solidaritatea inițiază, deocamdată, grevă japoneză

Proteste la ANAF - Sindicatele Meridian și Solidaritatea inițiază, deocamdată, grevă japoneză
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 21 iun 2023

Angajați ANAF membri ai sindicatelor Meridian și Solidaritatea vor iniția de luni, 26 iunie, o acțiune de protest sub forma unei greve japoneze, ce se va manifesta prin purtarea unei banderole de culoare albă. Protestul Meridian va avea loc la regionala București a ANAF, în cadrul trezoreriilor și administrațiilor fiscale, în timp ce Solidaritatea ar urma să organizeze proteste și în alte administrații fiscale din țară. Salariații sunt nemulțumiți, în principal, de nivelul de salarizare acordat, de condițiile de muncă asigurate și de neacordarea unor drepturi salariale la care sunt îndreptățiți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Solidaritatea este un sindicat cu o reprezentare solidă în zona regionalei Cluj.

În luna mai, au fost organizate proteste și de către sindicatul SindFisc, problemele semnalate fiind lipsa consultărilor în etapa de pregătire a noii legi a salarizării, dar și alte nemulțumiri care nu au fost rezolvate de-a lungul anilor.

Marcel Boloș, ministrul propus al Finanțelor și un obiectiv: modelul japonez de împrumuturi / Nu se pune problema introducerii unor noi taxe și impozite CITEȘTE ȘI Marcel Boloș, ministrul propus al Finanțelor și un obiectiv: modelul japonez de împrumuturi / Nu se pune problema introducerii unor noi taxe și impozite

Potrivit unui comunicat al organizației Meridian, acțiunea de protest organizată acum reprezentând doar o primă etapă către declanșarea grevei propriu-zise.

"Menționăm că nivelul de salarizare acordat în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și instituțiilor subordonate este evaluat la un coeficient maxim de 2,63 în cadrul unei grile de la 1 la 12, stabilită pentru toți angajații din sistemul bugetar. Totodată, deși lucrează în aceleași condiții cu alte categorii de personal, aceștia sunt discriminați și nu beneficiază de aceleași drepturi sau de plata zilelor de sâmbătă, duminică și sărbători legale lucrate. Mai mult decât atât au fost acordate preferențial, prin anumite acte normative, drepturi salariale numai angajaților din aparatul central al Ministerului Finanțelor. În ceea ce privește condițiile de muncă acestea se prezintă sub orice critică. Astfel clădirile  în care își desfășoară activitatea sunt într-o stare avansată de degradare din cauza faptului că nu au fost alocate de-a lungul anilor fondurile necesare nici măcar pentru întreținerea lor curentă. Lipsa resurselor financiare a dus la deteriorarea continuă a condițiilor de muncă, nefiind asigurate în unele locuri nici serviciile de curățenie. Situația nu arată mai bine nici în ceea ce privește dotările acestora cu cele necesare desfășurării activității, mobilierul fiind învechit, ca de altfel și calculatoarele și imprimantele folosite. Mai mult decât atât unitățile fiscale ar trebui uneori închise dacă angajații nu și-ar cumpăra din banii lor cele necesare activităților zilnice", potrivit Meridian.

Anterior protestului din luna mai, angaja'ii din ANAF au mai protestat în 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
trezorerie
ministerul finantelor
sindicat meridian