PSD blochează plata defalcată a TVA doar de către anumite firme și cheamă Finanțele să spună dacă bugetul poate suporta impactul

PSD blochează plata defalcată a TVA doar de către anumite firme și cheamă Finanțele să spună dacă bugetul poate suporta impactul
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 10 oct 2017

Propunerea ca plata defalcată a TVA să fie obligatorie de la 1 ianuarie 2018 doar pentru companiile de stat și firmele în relație contractuală cu statul a fost retrimisă astăzi la comisia de buget-finanțe a Senatului, la cererea PSD și cu argumentul că Ministerul Finanțelor trebuie să prezinte cifre care să indice dacă o astfel de exceptare are sau nu un impact suportabil asupra bugetului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Retrimiterea a fost decisă la solicitarea liderului de grup PSD din Senat, Șerban Nicolae, cu introducerea: "Nu vă faceți speranțe, va exista plată defalcată!"

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Cu argumentul că în comisia unde a fost decis că plata defalcată a TVA va fi obligatorie anul viitor doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul nu a existat și un punct de vedere din partea Ministerului Finanțelor, liderul senatorilor PSD a cerut ca propunerea să fie retrimisă în comisie pentru 1 săptămână.

EXCLUSIV Curtea de Conturi acuză Poșta că a prejudiciat bugetul cu peste 10 milioane euro, printr-o compensare nelegală cu timbre. Poșta s-a apărat cu DEX-ul în față CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Curtea de Conturi acuză Poșta că a prejudiciat bugetul cu peste 10 milioane euro, printr-o compensare nelegală cu timbre. Poșta s-a apărat cu DEX-ul în față

"Ministerul Finanțelor nu a clarificat anumite elemente de impact la buget dacă sunt acceptate astfel de exceptări din 2018. Trebuie cifre concrete", a spus Șerban Nicolae, adăugând că este îngrijorător faptul că România se află pe ultimele locuri din UE la încasări din TVA.

Senatorul PNL Florin Cîțu a dorit să vorbească, președintele de ședință spunându-i însă că numai liderii de grup pot avansa propuneri pe această temă.

În forma aprobată de Guvern, sistemul de plată defalcată a TVA este opțional de la 1 octombrie pentru firme și obligatoriu de la 1 ianuarie 2018.

Profit.ro a anunțat în premieră că, în urmă cu circa două săptămâni, comisia de buget-finanțe a Senatului, condusă tot de Teodorovici, a stabilit însă că plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opțional din 2018 și obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcțional.

Pentru ca această modificare să fie și aplicată, este nevoie de un aviz al plenului Senatului și al plenului Camerei Deputaților.

La acel moment, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că plata defalcată a TVA doar de către firmele de stat și cele care au afaceri cu statul ”este o prostie”. ”S-au inspirat din Italia și nu își dau seama care sunt efectele unei astfel de măsuri. O astfel de măsură este cam ca domeniile în care există TVA zero la intrare sau la ieșire și interacționează cu alte entități care nu au această facilitate. Este o încurcătură foarte mare acolo”, a spus Dragnea.

Firmele mijlocii vor fi mutate la administrațiile fiscale județene, durata inspecției fiscale și amenzile scad substanțial - proiect CITEȘTE ȘI Firmele mijlocii vor fi mutate la administrațiile fiscale județene, durata inspecției fiscale și amenzile scad substanțial - proiect

Profit.ro a relatat că numai 175 de firme s-au înscris, de la început, în mecanismul de plată defalcată a TVA, opțional de la 1 octombrie, în contextul în care noul sistem a fost criticat dur de mediul de afaceri, iar sondajele derulate în rândul companiilor private au relevat că acestea încearcă să amâne pe cât posibil intrarea în sistem.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
defalcat
split
parlament
psd
vot