România, printre țările UE cu cele mai mari creșteri ale costului cu mâna de lucru

România, printre țările UE cu cele mai mari creșteri ale costului cu mâna de lucru
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 sep 2022

Costul orar al forței de muncă a crescut cu 4,4% în UE și cu 4% în zona euro, în trimestrul doi din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

În perioada aprilie-iunie 2022, comparativ cu trimestrul doi din 2021, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în Ungaria (14,9%) și Bulgaria (14,6%). Alte patru state membre UE au raportat creșteri de peste 10%: Lituania (12,4%), România (11,7%), Polonia (11,1%) și Estonia (10,1%), cel mai redus avans fiind în Grecia (0,8%), scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, prima victimă a scumpirii galopante a gazelor și energiei, apelează din nou la măsuri dure, peste 200 de angajați vor fi delegați către alte companii sau trimiși direct în șomaj teh CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, prima victimă a scumpirii galopante a gazelor și energiei, apelează din nou la măsuri dure, peste 200 de angajați vor fi delegați către alte companii sau trimiși direct în șomaj teh

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile și costurile non-salariale, precum contribuțiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creștere anuală de 11,7% în perioada aprilie-iunie 2022, iar costurile non-salariale un avans anual de 10,9%. La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au înregistrat o creștere anuală de 4,5% în trimestrul doi din 2022, iar costurile non-salariale un avans anual de 4,1%.

În trimestrul doi din 2022, avansul costurilor cu forța de muncă în România se datorează creșterii cu 13,5% a costului orar al forței de muncă în domeniul business, în timp ce s-a înregistrat un avans de 6,8% în domeniul non-business. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forța de muncă a crescut cu 14,6% în servicii, cu 12,3% în industrie și cu 10,9% în construcții. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mâna de lucru
romania