Senatul respinge majorarea tarifelor de utilizare și trecere a drumurilor naționale pentru vehiculele de marfă

Senatul respinge majorarea tarifelor de utilizare și trecere a drumurilor naționale pentru vehiculele de marfă
scris 20 sep 2016

Senatul a respins, marți, un proiect de lege al Guvernului prin care se propune majorarea tarifului de utilizare și de tranzit pe durmurile naționale cu circa 1,1% în cazul vehiculelor de transport marfă de peste 3,5 tone. Senatorii au considerat că măsura, impusă de o directivă europeană, este discriminatorie pentru transportatorii români.

Proiectul de lege este o prioritate legislativă a Guvernului, reprezentanții acestuia la dezbaterea din Senat subliniind că România riscă o procedură de infringement pentru neimplementarea directivei.

Proiectul Guvernului majorează tarifele menționate pentru vehiculele de transport marfă cu o masă totală de peste 3,5 tone. Executivul estimează că majorarea va avea un impact de circa 1,1% pentru întregul sector rutier și ar fi, prin urmare, nesemnificativ.

Senatorii din comisia de specialitate au considerat, în schimb, că majorarea tarifelor nu este în interesul direct al operatorilor de transport din România.

România de Cartea Recordurilor: două legi RCA, ambele valide, în doar două zile. Varianta Senatului intră astăzi în plen. Ce noutăți aduce CITEȘTE ȘI România de Cartea Recordurilor: două legi RCA, ambele valide, în doar două zile. Varianta Senatului intră astăzi în plen. Ce noutăți aduce

"Măsura este discriminatorie pentru transportatorii români față de alți transportatori din state membre UE, care beneficiază de o infrastrutură de transport mai bună și venituri mai mari", au argumentat senatorii.

Decizia senatorilor vine pe fondul protestelor recente ale transportatorilor privind tarifele mari la polițele RCA, proteste care au determinat Guvernul să adopte o ordonanță de urgență care să permită ASF înghețarea acestor tarife pe o perioadă de șase luni.

Proiectul de lege respins de Senat urmează a fi dezbătut și în Camera Deputaților, care este decizională.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
senat
ordonanta
tarife
drumuri
transport
marfa