Teodorovici confirmă informațiile Profit.ro: Direcțiile regionale ale ANAF vor mai avea doar un rol "metodologic", firmele mijlocii trec înapoi în competența județelor

Teodorovici confirmă informațiile Profit.ro: Direcțiile regionale ale ANAF vor mai avea doar un rol "metodologic", firmele mijlocii trec înapoi în competența județelor
scris 6 iul 2018

Direcțiile regionale ale ANAF vor mai avea doar un rol "metodologic", iar firmele mijlocii vor trece înapoi în competența județelor, schimbări care vor fi efectuate în următoarele luni, a confirmat astăzi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Profit.ro a anunțat recent că direcțiile regionale ale ANAF ar urma să fie desființate, iar competențele acestora ar trece la direcții județene ale Fiscului. Reprezentanții angajațiilor Fiscului consideră că o astfel de măsură ar putea aduce beneficii administrării fiscale, dar cer o perioadă de tranziție suficientă pentru acest transfer, având în vedere că în cazul legii mutării firmelor mijlocii termenul a fost amânat din cauza timpului insuficient.

"La nivel de regiune, să rămână doar un rol metodologic: culegeri de date, informații, prelucrarea lor, analize, studii, ca să le fie utile atât la nivel de județ, cât și la nivel central. Astea (schimbările-n.r.) se vor produce în câteva luni de zile", a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

El a vorbit și despre intenția de a externaliza o parte din serviciile derulate de Fisc și trezorerii, pentru a putea oferi cetățenilor români servicii comparabile cu cele din afară.

"Un alt obiectiv al nostru este să externalizăm foarte mult din ceea ce face astăzi Fiscul, Trezoreria, pentru că țin foarte mult la a oferi cetățeanului, românului, aceleași servicii pe care le primește un cetățean european în țara de origine. Nu vrem să facem noi, ca Fisc, ca stat, va face piața și noi vom plăti pentru acele servicii, ca stat", a explicat ministrul.

Conform informațiilor prezentate anterior de Profit.ro, noile direcții județene ar urma să preia administrațiile pentru contribuabilii mijlocii, precum și birourile vamale de interior și de frontieră.

Personalul direcțiilor regionale va fi preluat de noile direcții județene, în limita numărului de posturi aprobat și cu respectarea legislației privind statutul funcționarilor publici.

Potrivit reprezentanților angajaților ANAF, trecerea la nivel județean a unei părți semnificative din atribuțiile concentrate în prezent la nivel regional ar fi utilă. Pe de altă parte, direcțiile regionale ar trebui menținute, cu un rol mai general, de îndrumare.

"Direcțiile județene au existat și până în 2013. Acum s-ar reveni la structura de dinainte de 2013. Cred că ar fi bine, dar în 5 ani s-au schimbat multe lucruri (în funcționarea structurilor ANAF, n.r.), iar acum trebuie modifcate înapoi. La regionale e totul prea centralizat. Revenirea la direcții județene nu trebuie făcută, însă, pe repede înainte. Cred că ar trebui păstrate și cele regionale, cu un domeniu de activitate mai restrâns și mai specializat. La transferul contribuabililor mijlocii s-a făcut pe repede înainte și nu a mers", a declarat pentru Profit.ro Voinea Negoiță, vicepreședinte al sindicatului ProLex.

Ce se întâmplă acum cu firmele mijlocii

În prezent, la nivelul ANAF este în curs transferul contribuabililor mijlocii de la direcțiile regionale la administrațiile județene, ca urmare a unei legi adoptate tot în urma unei inițiative a UDMR. Inițial, transferul trebuia făcut cu data de 1 aprilie ( 1 a lunii următoare trimestrului în care legea intră în vigoare), dar termenul a fost amânat.

Termenul de transfer a activității de administrare ale obligațiilor fiscale datorate de contribuabilii mijlocii, inclusiv sediile secundare de la nivelul administrațiilor organizate la nivelul direcțiilor generale regionale la nivelul administrațiilor finațelor publice județene, a fost prorogat până la data de 1 august 2018, potrivit prevederilor art XI al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 25/30.03.2018, potrivit ANAF.

Finanțele lucrează cu Banca Mondială la salvarea programului de modernizare a infrastructurii IT a ANAF, după o lungă perioadă în care autoritățile nu au făcut nimic CITEȘTE ȘI Finanțele lucrează cu Banca Mondială la salvarea programului de modernizare a infrastructurii IT a ANAF, după o lungă perioadă în care autoritățile nu au făcut nimic

Numărul contribuabililor mijlocii este de peste 23.000, iar ANAF a colectat de la aceștia, în anul 2017, venituri de aproape 41 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
fisc
directii regionale
reorganizare
directii judetene