Teodorovici, întrebat despre sumele mari alocate pentru partide: Să facă proiecte în sănătate, dedicate copiilor cu nevoi

Teodorovici, întrebat despre sumele mari alocate pentru partide: Să facă proiecte în sănătate, dedicate copiilor cu nevoi
scris 8 feb 2019

Partidele ar putea să finanțeze, din sumele primite ca subvenții de la buget, proiecte în domeniul sănătății sau asistenței copiilor cu nevoi, a declarat vineri ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, întrebat de ce în proiectul de buget pe anul în curs bugetul Autorității Electorale Permanente (AEP) a fost mărit substanțial în ce privește finanțarea partidelor.

Subvențiile alocate partidelor s-au majorat de câteva ori după ce anul trecut a fost adoptat un proiect de lege prin care suma alocată anual partidelor politice de la buget poate ajunge la 0,04% din PIB. În cazul mandatelor obținute de femei, subvenția este dublă. O lege care prevedea același lucru, dar și eliminarea confiscării banilor ilegali folosiți de partide în alegeri sau la referendum, a fost declarată neconstituțională.

Inițiatorul acestor propuneri, preluate de majoritatea parlamentară, a fost ex-ministrul Justiției Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, care redefinea abuzul în serviciu și dezincrimina favorizarea infractorului prin decizii ale demnitarilor.

Până anul trecut, legislația stabilea că suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat, putând însă fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei. 

Parlamentarii au stabilit însă că ”suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi cel mult 0,04% din produsul intern brut”. 

Noi privilegii pentru demnitari, magistrați și diplomați: Permis de armă fără absolvirea unui curs de specialitate CITEȘTE ȘI Noi privilegii pentru demnitari, magistrați și diplomați: Permis de armă fără absolvirea unui curs de specialitate

În urma acestor modificări, conform datelor publice ale AEP, dacă în ianuarie 2018, PSD primea o subvenție de 2 milioane lei, în ianuarie 2019 această sumă a ajuns la 7,5 milioane lei. Totodată, PNL primea o subvenție de 1 milion de lei în ianuarie 2018, iar anu acesta, în aceeasși lună, subvenția a fost de aproape 3,5 milioane lei.

”Nu au cerut partidele, aceea a fost solicitarea de la AEP, fiecare ordonator de credit și-a făcut solicitarea, discuțiile au fost purtate la nivel tehnic, cu colegii, asta a fost cifra care a rezultat, nu a fost un partid care a fost favorizat. M-aș bucura chiar dacă partidele, să vadă dacă legea pe permite să facă o alocare de aceste fonduri către zona de interes a României, sănătate. Pot face anumite proiecte dedicate copiilor din România, cu anumite nevoi, și din sumele pe care le primesc, să le ducă în această zonă, sper că legea să permită, dacă, nu, o putem modifica”, a propus ministrul Finanțelor, întrebat despre alocarea în buget acordată AEP.

Guvernul a aprobat vineri proiectul de lege privind bugetul de stat și proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale pentru 2019. Proiecția bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o țintă de creștere economică de 5,5%, o rată a inflației de 2,8% și un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB. Deficitul ESA este prognozat la 2,57% din PIB.

Guvernul nu a ținut însă cont de solicitarea liderului PSD Liviu Dragnea și nu a micșorat bugetele serviciilor secrete. Dragnea vorbise și el de transferarea anumitor sume de al servicii la bugetul Sănătății.

viewscnt
Afla mai multe despre
teodorovici
subventie
partide
finantare
sanatate
proiecte
copii
buget
dragnea
guvern