Teodorovici: Trebuie schimbată legislația în domeniul evaziunii fiscale, dar astfel încât să atragă investitorii. Plătești la stat toată suma, nu te duci la pușcărie, pentru că nu ăsta este interesul

Teodorovici: Trebuie schimbată legislația în domeniul evaziunii fiscale, dar astfel încât să atragă investitorii. Plătești la stat toată suma, nu te duci la pușcărie, pentru că nu ăsta este interesul
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2018

Tema prevenirii și combaterii evaziunii fiscale trebuie să devină un punct de atracție pentru investitori, nu o sperietoare cum este astăzi, iar legislația pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale trebuie schimbată, dar într-un mod care să atragă investitorii, spune ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

El s-a pronunțat și în luna ianuarie, la momentul preluării mandatului ministerial, pentru o adaptare mai eficientă a legislației evaziunii, spunând atunci că nu este cazul ca antreprenorii să ajungă la închisoare, așa cum se gândea fostul ministru.

Acum, ministrul a prezentat ca exemplu țări din Uniunea Europeană.

”Adică așa cum face Germania, cum face Olanda, cum fac țările care, de multe ori, ne critică pe noi pentru diferite alte subiecte. Vom lua exact din fiecare țară bunele practici pe care ei le aplică de zi cu zi către mediul de afaceri și le vom pune frumos în legislația noastră. În Germania, de exemplu, un anumit procent din suma respectivă pe care Fiscul o identifică ca fiind evaziune nu se declară faptă penală sau se poate discuta. Ai suma, discuți cu respectivul: plătești la stat toată suma, nu te duci la pușcărie, pentru că nu ăsta este interesul”, a spus Teodorovici la Antena 3.

"Acest subiect al prevenirii și combaterii evaziunii fiscale trebuie să devină dintr-o sperietoare, astăzi, pentru investitori, un punct de atracție. Știu că sună poate ciudat. Dar un investitor român sau străin care vrea să facă o investiție în România spune așa: 'Bun, la fiscalitate sunteți oarecum ca cei din jur (...), dar cum stăm la partea asta de prevenire și combatere a evaziunii fiscale? Dacă ceva mi se întâmplă din motive neimputabile sau o greșeală din piață, tu ca stat vii și-mi distrugi compania? Îmi scoți oamenii afară, mi-i lași șomeri, îmi distrugi business-ul?! Atunci mă duc în altă parte'. Nu, acest lucru trebuie schimbat!", a spus ministrul, potrivit Agerpres.

În acest scop, un grup de lucru constituit la nivelul administrației centrale lucrează la un proiect menit să schimbe legislația în acest domeniu.

FOTO Noi reguli: Bijuteriile sau obiectele din metale prețioase nu vor mai putea fi comercializate fără a fi marcate CITEȘTE ȘI FOTO Noi reguli: Bijuteriile sau obiectele din metale prețioase nu vor mai putea fi comercializate fără a fi marcate

"Până la final de iunie o să avem un grup de lucru la nivelul administrației centrale din toate structurile implicate în acest proces și va trebui să punem pe masă un cadru legislativ, adică OUG 241 cu evaziunea fiscală trebuie schimbată, și nu numai... și prevederi din Codul penal și alte prevederi legale, a explicat Teodorovici.

Eugen Teodorovici a dat de înțeles că va "pune stavile" la ilegalitățile din zona de import legume - fructe, la discuția pe acest subiect răspunzând: "Cine ne oprește să facem asta?".

"Economia noastră, din păcate sau din fericire, depinde pe care parte vrem să vedem lucrurile, poate să aducă foarte multe venituri la bugetul de stat. Dacă ne uităm doar în zona de vamă, în zona de economie neagră, în toate aceste zone și dacă spunem 'Stop joc!' banii vor veni și nu sunt probleme cu absolut niciuna dintre legile noastre importante ca și guvernare, fie că vorbesc despre salarizare, fie că vorbesc de pensii și de orice altceva care ar trebui să fie făcut de această guvernare PSD-ALDE", a susținut ministrul.

DOCUMENT Ministerul Finanțelor a redactat proiectul de ordonanță care permite firmelor să opteze între impozit pe profit sau pe cifra de afaceri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Finanțelor a redactat proiectul de ordonanță care permite firmelor să opteze între impozit pe profit sau pe cifra de afaceri

În ceea ce privește stoparea ilegalităților din zona de import legume-fructe, Eugen Teodorovici consideră că se poate interveni.

"Cine ne oprește să facem asta? Uitați-vă și la țigări! 16% este piață neagră. Un punct procentual dacă îl recuperăm aducem la buget până la 50 de milioane de euro. Doar din țigări. Nu mai vorbesc de legume-fructe, alcool și orice altceva. Și repet: 'Cine nu ne lasă?'", a subliniat oficialul
 

viewscnt
Afla mai multe despre
eugen teodorovici
evaziune fiscala
inchisoare
prejudiciu