ULTIMA ORĂ Guvernul va lansa două programe însumând 2,2 miliarde de euro, sub formă de granturi, pentru repornirea activității firmelor, inclusiv HORECA și transport. Ajutor și pentru comercianții din mall-uri

ULTIMA ORĂ Guvernul va lansa două programe însumând 2,2 miliarde de euro, sub formă de granturi, pentru repornirea activității firmelor, inclusiv HORECA și transport. Ajutor și pentru comercianții din mall-uri
scris 11 iun 2020

Guvernul va lansa un program de granturi, totalizând o sumă de 1 miliard de euro, care va fi destinat susținerii repornirii activității firmelor afectate de COVID-19, în special HORECA și transporturi, precum și susținerii de investiții și susținerii SRL-urilor fără angajați. Totodată, o sumă de 1,2 miliarde de euro va fi supracontractată din Programul Operațional Regional pentru acordarea de microgranturi de până la 1 milion de euro sau de granturi de cel mult 6 milioane de euro firmelor de diferite categorii. O schemă de ajutor va fi destinată, de asemenea, comercianților din mall-uri.

Schemele de granturi pentru IMM-uri vor fi susținute, pe de o parte, din realocarea unor fonduri între programele cu finanțare europeană, iar, pe de altă parte, prin supracontractarea anumitor programe operaționale.

Guvernul a decis cu cât va subvenționa dobânda la creditele garantate pentru marile companii. Schema de ajutor de stat așteaptă avizul Comisiei Europene CITEȘTE ȘI Guvernul a decis cu cât va subvenționa dobânda la creditele garantate pentru marile companii. Schema de ajutor de stat așteaptă avizul Comisiei Europene

Prin realocarea fondurilor între programele operaționale, va fi lansat un program finanțat cu 1 miliard de euro, care va cuprinde:

- 350 milioane euro pentru granturi destinate capitalului de repornire în acele domenii care au fost grav afectate de criza COVID-19, precum HORECA, transportul de persoane, în special transportul internațional de persoane, și industria spectacolului. Va fi asigurat capital de lucru pentru repornirea activității, bani care vor putea fi folosiți pentru achitarea facturilor către furnizori și pentru diferite cheltuieli care sunt necesare pentru buna desfășurare a activității companiilor.

- 550 milioane euro pentru o schemă de granturi pentru susținerea investițiilor în domenii care urmează a fi clarificate și pe care Guvernul le consideră prioritare cu potențial de dezvoltare.

100 de milioane euro pentru susținerea așa-numitelor ”SRL-uri fără angajați”, în care administratorul este plătit din dividende. 

ULTIMA ORĂ Restructurarea financiară, extinsă astfel încât să acopere datorii către stat restante până la 31 iulie 2020 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Restructurarea financiară, extinsă astfel încât să acopere datorii către stat restante până la 31 iulie 2020

Suma care va fi folosită pentru supracontractare se va ridica la 1,2 miliarde euro, urmând a fi aplicată pe Măsurile 2.1 și 2.2 ale Programului Operațional Regional, reprezentând microgranturi sau granturi pentru investiții pentru firme de diferite categorii. Microgranturile vor fi cuprinse între 200.000 euro și 1 milion euro, iar granturile, între 2 și 6 milioane euro.

Sumele pentru mircrogranturi vor fi disponibile într-un timp relativ scurt, fiind aprobate la nivelul Comisiei Europene, iar cele pentru granturi urmează a fi de asemenea aprobate de Comisie.

Calendar oficial - Marile companii vor conecta casele de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF până la 30 septembrie 2020, IMM-urile au timp până la 31 ianuarie CITEȘTE ȘI Calendar oficial - Marile companii vor conecta casele de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF până la 30 septembrie 2020, IMM-urile au timp până la 31 ianuarie

Guvernul are în vedere și suplimentarea unei scheme de ajutor de stat pentru firmele din domeniul comerțului și serviciilor, administrată de Ministerul Economiei și care în prezent are o finanțare de doar 40 milioane euro, cu scopul sprijinirii comercianților din mall-uri.

De asemenea, Executivul are în curs de elaborare o schemă de ajutor de stat, care se va derula prin Fondul de Garantare, care vizează garantarea factoring-ului, leasing-ului pentru achiziția de echipamente și scontării, respectiv instrumentelor de plată, cambii, bilete la ordin.

O altă schemă pregătită de Executiv este de garantare a creditului comercial.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
grant
imm
horeca
transport
mall
coemrcianti
guvern
orban
fonduri