ULTIMA ORĂ Restricții la indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri

ULTIMA ORĂ Restricții la indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 ian 2023

Persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente se vor mai putea asigura opțional pentru indemnizații de maternitate doar în limita a 3 salarii minime brute pe țară lunar, față de 12 salarii minime în prezent, conform unei ordonanțe care va fi adoptată de Guvern, analizată de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prin urmare, dacă până acum o persoană asigurată opțional la o bază maximă de calcul de 12 salarii minime brute pe țară primea 104.040 lei pentru patru luni (26.010 lei/lunar), odată cu intrarea în vigoare a noii ordonanțe, o persoană asigurată la noua bază maximă de 3 salarii minime brute pe țară va primi indemnizații de maternitate de 30.600 lei pentru cele 4 luni (7.650 lei/lunar).

Modificarea ar trebui să limiteze o prevedere de care profitau unele persoane care optau să cotizeze timp de 6 luni o anumită sumă, cât mai ridicată posibil, pentru a primi în decurs de patru luni o sumă de câteva ori mai mare față de contribuția din precedentele șase luni.

Guvernul arată că astfel este aplicat un raționament just, echitabil și nediscriminatoriu pentru calculul indemnizațiilor de maternitate, menținându-se totodată susținerea politicilor de încurajare a natalității, precum și aplicarea unitară a măsurilor fiscale.

DOCUMENT Declarația 112 va avea o nouă variantă CITEȘTE ȘI DOCUMENT Declarația 112 va avea o nouă variantă

De ce este important: În prezent, persoanele care sunt angajate beneficiază de concedii medicale plătite, a căror bază de calcul se determină ca medie a veniturilor lor brute lunare din ultimele 6 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Același calcul se utilizează și pentru persoanele care beneficiază de indemnizații de șomaj, potrivit legii.Persoanele fizice care se asigură opțional pentru concedii medicale pot alege să beneficieze de indemnizații pentru care baza de calcul este de până la 3 salarii minime brute, cu excepția concediilor de sarcină și lăuzie, pentru care baza de calcul poate fi de până la 12 salarii minime brute.

Astfel, o persoană angajată care realiza în anul 2022 venituri egale cu valoarea salariului minim brut pe țară, respectiv, 2.550 de lei, beneficia de o indemnizație brută lunară de 2.168 lei, iar o persoană asigurată opțional la valoarea a 12 salarii minime brute pe țară, respectiv 30.600 lei, beneficia de o indemnizație brută lunară de 26.010 lei (suma aferentă celor patru luni de concediu de maternitate fiind în total de 104.040 lei).

Autoritățile arată că astfel sistemul de asigurări sociale de sănătate trebuie să deconteze sumele integrale pentru plata indemnizațiilor în cazul persoanelor asigurate facultativ, respectiv 26.010 lei lunar, în total 104.040 lei pentru plata acestui concediu.

”În practică s-a ajuns la situația nefirească în care persoanele care se asigură opțional, inclusiv persoanele fără venituri, în momentul în care află că sunt însărcinate, încep să plătească doar timp de șase luni cele două contribuții - cea de asigurări sociale de sănătate la salariul minim și cea pentru concedii medicale la plafonul maxim de 12 salarii minime, după care renunță la contract și la plata contribuției, dar încasează suma menționată anterior de 104.040 lei”, susțin guvernanții.

Practic, pentru 30.600 lei plătiți opțional, o persoană primea ca indemnizație de maternitate, pentru 4 luni, de trei ori această sumă.

Ciucă anunță cât a crescut PIB-ul - ”o performanță guvernamentală” CITEȘTE ȘI Ciucă anunță cât a crescut PIB-ul - ”o performanță guvernamentală”

Potrivit datelor statistice, în perioada 2021 - 2022, în ceea ce privește persoanele fizice care au încheiat contracte pentru concedii și indemnizații medicale cu casele de asigurări de sănătate, s-au constatat următoarele:

Perioada Sume încasate Plăți efectuate
01.01.2021 – 31.12.2021 9,18 milioane lei 167,84 milioane lei
01.01.2022 – 31.08.2022 7,12 milioane lei 119,22 milioane lei

În aceste condiții, guvernanții arată că odonanța nu va face altceva decât să aducă la justa valoare nivelul indemnizațiilor de maternitate, prin raportarea bazei de calcul a acestei indemnizații pentru persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente, la veniturile pentru care se plătește contribuția de asigurări de sănătate și la cele înscrise în declarațiile care vor constitui baza de calcul a concediilor și indemnizațiilor medicale, inclusiv pentru indemnizațiile de maternitate.

”Astfel, o persoană care se va asigura opțional la 3 salarii minime brute pe țară, poate beneficia de o indemnizație brută lunară de 7.650 de lei”, arată Guvernul.

Câciu: Ajustări fiscale din 2025-2026, cu dezbatere nu mai devreme de 2024 CITEȘTE ȘI Câciu: Ajustări fiscale din 2025-2026, cu dezbatere nu mai devreme de 2024

Ordonanța va diminua astfel baza maximă de calcul al indemnizațiilor de maternitate de la 12 salarii minime brute pe țară lunar, la 3 salarii minime brute pe țară lunar, în cazul persoanelor fizice care se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de maternitate.

În cazul aprobării noilor reglementări, acestea se vor aplica doar persoanelor fizice fără venituri sau care realizează venituri din activități independente și care vor dori să se asigure opțional, iar reglementările nu vor acționa retroactiv.

Iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate (...). În lipsa adoptării măsurilor imediate se vor produce consecințe negative, prin diminuarea, în continuare, a bugetului FNUASS, aducându-se atingere unui interes public respectiv al sănătății populației”, afirmă Guvernul.

viewscnt
Afla mai multe despre
indemnizatie
maternitate
venituri
activitati
independente
limitare