UPDATE Blejnar, adus la DNA Ploiești, este cercetat pentru trafic de influență; ar fi primit 10 milioane lei mită pentru a favoriza o firmă

UPDATE Blejnar, adus la DNA Ploiești, este cercetat pentru trafic de influență; ar fi primit 10 milioane lei mită pentru a favoriza o firmă
scris 7 nov 2016

UPDATE 10:04 Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, adus luni la DNA Ploiești, este acuzat de trafic de influență, după ce ar fi primit 10 milioane de lei mită pentru a interveni în favoarea unei firme, scrie News.ro.

Potrivit unor surse judiciare, Sorin Blejnar a fost adus la DNA Ploiești într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență.

Fostul șef al ANAF este suspectat că a primit 10 milioane de lei mită pentru a interveni în favoarea unei firme.

ȘTIREA INIȚIALĂ Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar a fost adus, luni, la sediul DNA Ploiești, cu mandat, pentru a fi audiat într-un dosar în care, potrivit unor surse judicare, are calitatea de suspect.

Sorin Blejnar a fost adus în jurul orei 8.30 la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești, el fiind flancat de doi ofițeri de poliție judiciară.

La intrarea în sediul DNA, Sorin BleJnar a spus doar că nu știe de ce a fost adus în fața procurorilor.

Surse judiciare au declarat că fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală a fost ridicat, cu mandat, și dus la DNA Ploiești pentru a fi audiat în calitate de suspect într-un dosar. 

În 9 iunie, Curtea de Apel București i-a condamnat, în dosarul “Motorina”, pe fostul șef al ANAF Sorin Blejnar la cinci ani de închisoare cu executare, pe Radu Nemeș la nouă ani, pe soția acestuia, Diana Nemeș, la șapte ani și pe fostul șef al vămilor Viorel Comăniță la cinci ani de închisoare. Decizia a fost contestată la instanța supremă, care va lua o decizie definitivă, după judecarea în apel a cauzei.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 - 2012, Radu și Diana Nemeș și alte șapte persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligațiilor aferente unor tranzacții cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparența unor produse petroliere inferioare. Grupul ar fi fost sprijinit de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, de fostul său șef de cabinet Codruț Alexandru Marta, de fostul șef al vămilor, Viorel Comăniță, și de fostul ofițer DIPI Florin Secăreanu, printre alții.

În luna iulie, Sorin Blejnar a fost audiat la DIICOT, în calitate de martor, în dosarul Rompetrol 2, în care 14 persoane sunt urmărite penal pentru manipularea pieței de capital, delapidare, abuz în serviciu, evaziune fiscală și spălare de bani, printre care și foștii miniștri Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea.

Utilizatorii smartphone-urilor cu Android amatori de selfie-uri primesc o mână de ajutor din partea Microsoft CITEȘTE ȘI Utilizatorii smartphone-urilor cu Android amatori de selfie-uri primesc o mână de ajutor din partea Microsoft

În februarie 2011, Diana Severin, fost director coordonator al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Prahova, a spus despre Sorin Blejnar că este „regina corupției din vămi”.

În martie 2011, Sorin Blejnar, care atunci era președinte al ANAF, a dat-o în judecată pe Diana Severin, pentru afirmații defăimatoare la adresa sa și a instituției

Diana Severin, care a fost șef al Vămii Ploiești între 25 mai 2009 și 25 mai 2010, cu o întrerupere de o lună, între 15 iulie și 13 august 13 august 2009, spunea atunci că în 2009 un apropiat al lui Blejnar, respectiv Ștefăniță Prisăcaru, la acea vreme șeful Compartimentului Verificări Interne din cadrul Autorității Naționale a Vămilor, i-a solicitat demisia din funcția de șef al Vămii Ploiești pentru că nu a luat "șpagă" și nu a dat mai departe.

"Se plăteau zeci de milioane de lei vechi pe lună. Sunt lucruri pe care le-am semnalat în scris, Există documente care arată că ANV are în administrare un teren de 6 hectare, cu clădiri care pot fi compartimentate și unde poate fi mutată Vama Ploiești, astfel încât să nu se mai achite acea sumă lunar. La vremea respectivă am comunicat aceste lucruri domnului Blejnar, a spus că se va ocupa de acest lucru. Nu s-a întâmplat nimic, cel puțin cât am fost eu director. Nu cred că situația s-a schimbat de atunci. Vama Ploiești tot acolo funcționează", arăta Diana Severin.

În februarie 2011, procurorii DNA au făcut percheziții la Vama Ploiești, fiind ridicat și dus la audieri directorul Biroului Vamal Ploiești Cornel Costea, care atunci era interimar în locul Dianei Severin.

În prezent, Diana Severin este membru al ALDE și candidează la alegerile parlamentare din decembrie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
sorin blejnar
dna