VIDEO Ministrul Finanțelor, anunț surpriză la Ora de Profit.ro: Să gândim un plafon până la care percepem contribuția de sănătate. Incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleași servicii

VIDEO Ministrul Finanțelor, anunț surpriză la Ora de Profit.ro: Să gândim un plafon până la care percepem contribuția de sănătate. Incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleași servicii
scris 10 oct 2021

Eliminarea excepțiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaților din IT și construcții, trebuie discutată la pachet cu o diminuare treptată a poverii fiscale pe muncă, spune ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu, în emisiunea Ora de Profit.ro, explicând că trebuie analizată cu atenție inclusiv situația contribuției la sănătate.

Emisiunea Ora de Profit.ro este difuzată în fiecare duminică, de la ora 12, la Prima TV.

Anterior, ministrul Finanțelor a anunțat, la PROFIT NEWS, schimbări radicale, cu scăderea taxării și la salarii mici, dar și la venituri mari, și o eliminare a excepțiilor de la taxare.

El explică acum că eliminarea acestor scutiri trebuie discutată la pachet cu reducerea poverii fiscale pe muncă.

VIDEO Ora de Profit.ro - ANUNȚ Pâinea din România se va scumpi! Ministrul Agriculturii explică de ce se ajunge la scumpire când România exportă masiv cereale CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro - ANUNȚ Pâinea din România se va scumpi! Ministrul Agriculturii explică de ce se ajunge la scumpire când România exportă masiv cereale

"Aș vrea să discutăm la pachet, pentru că aceste două măsuri - eliminarea excepțiilor și scăderea treptată a taxării muncii - sunt două măsuri care nu pot să se întâmple decât la pachet. Există un principiu pe care noi ne-am dorit să îl vedem și în România - taxe mai mici pentru toată lumea, dar care să fie plătite de toată lumea. În momentul de față există o problemă generată de o oarecare discriminare pentru anumite sectoare care sunt exceptate de la plata impozitului sau a contribuțiilor și toate celelalte sectoare, care plătesc impozite și contribuții. Mă refer la salariați", a spus Vîlceanu.

VIDEO Ministrul Finanțelor, anunț surpriză la Ora de Profit.ro: Să gândim un plafon până la care percepem contribuția de sănătate. Incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleași servicii

Întrebat dacă Finanțele au stabilit deja domeniile pentru care vor fi eliminate scutirile, ministrul a răspuns că acestea sunt cele cunoscute deja, cum ar fi IT și construcții.

Ministrul a insistat însă și asupra modului în care astăzi sunt percepute contribuțiile la sănătate, explicând că trebuie discutat principial, fiind incorect ca cineva care câștigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu și cel care câștigă un salariu mic să plătească o contribuție mult mai mică, ei beneficiind practic de același serviciu la spital. Ministrul anunță că este luat în calcul un plafon până la care să fie percepută contribuția la sănătate, fiind un sistem diferit de cel al pensiilor.

VIDEO Ora de Profit.ro: Ministrul Energiei anunță - Centralele de apartament nu vor fi interzise. Va fi însă o taxă CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro: Ministrul Energiei anunță - Centralele de apartament nu vor fi interzise. Va fi însă o taxă

"Pe de altă parte, trebuie să privim cu atenție și modul în care sunt percepute contribuțiile, pentru că în toată această discuție cu eliminarea excepțiilor și reducerea contribuțiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuțiile la sănătate funcționează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate. Este incorect ca cineva care câștigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câștigă un salariu mic să plătească o contribuție mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleași servicii atunci când ajung la spital. Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuția de sănătate, pentru că ea nu funcționează ca acea contribuție la pensii, când tu acumulezi, contribui și vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani", a anunțat Vîlceanu.

Potrivit acestuia, Guvernul dorește și o uniformizare a regulilor fiscale.

"Scăderea taxării îi vizează pe toți. Ne dorim o uniformizare a regulilor fiscale. Toată lumea să știe că astea sunt regulile și le respectăm toți. Dar asta nu se poate întâmpla peste noapte. Am spus de multe ori că gândim un calendar pe mai mulți ani, astfel încât reducerea de contribuții să vină treptat și eliminarea excepțiilor să vină în același ritm, treptat", a explicat ministrul.

Ministrul Finanțelor a declarat recent pentru Profit.ro că Ministerul Finanțelor va analiza regimul pentru microîntreprinderi și va limita aria de aplicabilitate a acestuia.

Printre angajamentele asumate față de Comisia Europeană se regăsesc și eliminarea scutirilor pentru unele categorii de salariați, cum sunt cei din IT sau construcții.

viewscnt
Afla mai multe despre
it
constructii
sanatate
salarii
contributii
dan vilceanu