VIDEO Rezultatele campaniei naționale pentru verificarea modului de aplicare a legii în vederea reducerii riscului de contaminare cu Sars-Cov-2

VIDEO Rezultatele campaniei naționale pentru verificarea modului de aplicare a legii în vederea reducerii riscului de contaminare cu Sars-Cov-2
scris 7 dec 2020

Inspectoratele Teritoriale de Muncă au desfășurat acțiuni de control la toate categoriile de angajatori care au mai mult de 50 de salariați, indiferent de domeniul de activitate, în vederea conștientizării și determinării acestora de a organiza programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră și de a implementa munca la domiciliu și telemunca, în vederea reducerii riscului de contaminare cu Coronavirus la locul de muncă, precum și pe timpul deplasării la și de la locul de muncă și cu privire la asigurarea unui mediu de muncă sigur pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor.

În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost controlați, la nivel național, 2381 de agenți economici (cu mai mult de 50 de angajați), la care lucrează 586.670 angajați.

Votul a trecut, rămân promisiunile. Ce v-au pus pe masă în scris politicienii: Salarii, alocații și pensii majorate, reducere de impozite, ajutoare pentru firme, infrastructură, creștere economică, digitalizare CITEȘTE ȘI Votul a trecut, rămân promisiunile. Ce v-au pus pe masă în scris politicienii: Salarii, alocații și pensii majorate, reducere de impozite, ajutoare pentru firme, infrastructură, creștere economică, digitalizare

• În urma acestor controale, inspectorii de muncă au constatat un număr de 2054 neconformități față de legislația în vigoare.

• Pentru nerespectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, inspectorii de muncă au aplicat 1915 sancțiuni contravenționale, din care 1862 avertismente și 53 de amenzi în valoare de 236.000 lei. Au fost sancționați 1141 angajatori, în domeniul SSM.
• Pentru remedierea deficiențelor constatate, inspectorii de muncă au dispus 2634 de măsuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare.

Cele mai frecvente deficiențe în domeniul securității și sănătății în muncă constatate la agenții economici au fost: instruire necorespunzătoare a lucrătorilor în domeniul SSM; neefectuarea controlului medical periodic de către toți lucrătorii; neasigurarea EIP specific sezonului rece si neînlocuirea celui degradat; existența la locurile de muncă a unor truse medicale incomplete; funcționarea defectuoasă a sistemelor de ventilație, climatizare și iluminare, neactualizare evaluare de risc și plan de prevenire și protecție; semnalizarea necorespunzătoare a căilor de acces și de circulație; căile de acces nu sunt păstrate în permanență libere și nu sunt curățate cu regularitate; neefectuarea triajului epidemiologic al lucrătorilor și vizitatorilor; mesele din sălile de servire a mesei nu au fost rearanjate astfel încât sa se asigure distanța minimă de protecție; neafișarea, la grupurile sanitare, a posterelor cu modul corect de spălare a mâinilor, lipsa dozatoarelor cu dezinfectanți la toate punctele de lucru; nu era asigurată desemnarea responsabililor pentru verificarea temperaturii tuturor lucrătorilor și persoanelor care intră în unitate; nu era decalat programul de lucru; purtarea incorectă a măștii de protecție; nerespectarea distanțării fizice dintre lucrători. 

În domeniul relațiilor de muncă acțiunile de control s-au concretizat în următoarele rezultate:

- Total sancțiuni aplicate: 550 în cadrul campaniei din care:
- 155: amenzi
- 395: avertismente

Valoarea amenzilor aplicate angajatorilor – 1.340.600 lei din care pentru muncă nedeclarată au fost aplicate amenzi în valoare de 920.000 lei

Număr sancțiuni aplicate pentru muncă nedeclarată – 205

viewscnt
Afla mai multe despre
sars-cov-2
inspectia muncii