VIDEO Târguiala Guvernului la Bruxelles pe costul ajutorării Ucrainei și Republicii Moldova. Ciolacu: 3,5% din PIB. Comisia Europeană: Doar 1,5% din PIB

VIDEO Târguiala Guvernului la Bruxelles pe costul ajutorării Ucrainei și Republicii Moldova. Ciolacu: 3,5% din PIB. Comisia Europeană: Doar 1,5% din PIB
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2023

Premierul Marcel Ciolacu s-a deplasat astăzi la Bruxelles, după cum a relatat Profit.ro, pentru a convinge Comisia Europeană că trebuie să accepte un deficit bugetar peste cel asumat, de 4,4% din PIB, ca urmare a efoturilor bugetare cauzate de războiul din Ucraina. Potrivit propriilor declarații, în timp ce Guvernul susține că ar fi cheltuit 3,5% din PIB în acest sens, incluzând aici și majorarea suplimentară a bugetului apărării, funcționarii Comisiei au calculat cheltuieli suplimentare pentru buget de doar 1,5% din PIB. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După cum a relatat deja Profit,ro, citând surse oficiale din Guvern, premierul nu este de acord cu ideea, vehiculată și de funcționarii Comisiei, privind majorarea cotei TVA și eliminarea cotelor reduse, pentru a menține ținta de deficit. Guvernul va păstra cota de 9% a TVA la alimente și medicamente și nu va majora cota de 19%. În schimb, va solicita ca majorarea de 0,5% a procentului din PIB pentru apărare să nu mai fie luată în calcul la deficit, argumentând și necesitatea majorării cu 0,5% a deficitului în urma cheltuielilor indirecte făcute de România din cauza războiului din Ucraina.

De ce este important: Deficitul bugetar actual asumat de Guvern, prin Legea bugetului, este de 4,4% din PIB, țara fiind în procedură de deficit excesiv. Conform calendarului, România ar trebui să scadă deficitul la 4,4% anul acesta și sub 3% anul următor. Comisia Europeană a avertizat, însă, încă pe tot parcursul anului, că România nu va respecta nici ținta actuală de 4,4% din PIB pentru anul acesta.

VIDEO&FOTO Cum arată acum lucrările la primul mare tunel de pe o autostradă din România. PORR a adus 60 de specialiști din Austria CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Cum arată acum lucrările la primul mare tunel de pe o autostradă din România. PORR a adus 60 de specialiști din Austria

Acum, la Bruxelles, premierul Ciolacu a arătat că există o flexibilitate în acest momen pentru România a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul și că o decizie va fi luată până la finalul anului.

El a precizat că România trebuie să micșoreze deficitul de anul trecut, de 6,2%, cu cel puțin 0,5%.

”Este o regulă de bază, anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2%, iar România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2 și nu poate veni cu deficit micșorat mai puțin de 0,5%”, a spus Ciolacu.

El a confirmat că nu susține majorarea TVA peste 19%, urmând să fie păstrată cota de 9% pentru alimente și medicamente. 
DECIZIE Perioada de cumpărare a vechimii în muncă - prelungită CITEȘTE ȘI DECIZIE Perioada de cumpărare a vechimii în muncă - prelungită

Pentru a convinge, însă, Comisia de necesitatea reducerii deficitului, Ciolacu a invocat cheltuielile suplimentare făcute de România în contextul conflictului din Ucraina, dar a recunoscut că există calcule diferite la București și la Bruxelles. 

”După estimările făcute de către România, cu care echipele tehnice vor veni la Comisie, săptămâna viitoare, depășesc 3,5%. Pe estimările făcute de către Comisie se încadrează în jur de 1,5%. Asta neintroducând noua asumare a României, de a crește bugetul pentru apărare de la 2% la 2,5%.”, a afirma Ciolacu.

Astfel, Guvernul României solicită ca majorarea voluntară a bugetului apărării, aprobată prin adoptarea bugetului încă de anul trecut, să nu mai fie luată în calcul de Comisie la calcularea deficitului asumat.

”Este evident că în urma efortului României de a susține Republica Moldova și Ucraina și ca și țară cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, aflată într-un conflict armat cu Rusia, că avem influențe negative, de la asigurări, de la dobânzile pentru împrumuturi, pentru că suntem o țară cu un risc mai ridicat, față de Austria, de exemplu. Comisia a înțeles tot acest context. Sunt ferm convins că România este într-un acord de deficit excesiv după ce o guvernare și un anumit prim-ministru, de altfel filosof, a adus România la un deficit de 9,2% și suntem singurul stat european care suntem sub acord cu Comisia Europeană. Există o flexibilitate în acest moment, în urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul în România”, a spus premierul Ciolacu.

Comisia va propune Consiliului această nouă renegociere, a afirmat premierul. 

DOCUMENT Polițele RCA emise Euroins, asigurător în faliment - prelungite CITEȘTE ȘI DOCUMENT Polițele RCA emise Euroins, asigurător în faliment - prelungite

Deficit bugetar de cel mult 5,7%, dar cu ambiții de a ajunge la 5,4%

Potrivit surselor Profit.ro, ministrul Finanțelor, Marce Boloș, care în urmă cu o lună nu accepta ideea unei deficit de peste 5%, ar fi obținut acceptul Comisiei Europene privind majorarea deficitului până la 5,5%, condiționat de realizarea reformelor fiscale prevăzute de PNRR și asumate de Guvern. Mai mult, ministrul Boloș a arătat la Bruxelles că prin pachetul de măsuri pe care Guvernul intenționează să își angajeze răspunderea în Parlament, România ar putea atinge chiar un deficit de 5,4% anul acesta.

Aceleași surse arată că premierul Ciolacu a mers la Bruxelles să se asigure în primul rând că România nu va fi penalizată cu 0,5% din PIB pentru depășirea țintei de deficit, convenite prin proceudra de deficit excesiv.

În ce privește deficitul bugetar, după cum a deschis deja dialogul cu președinta CE, Ursula von der Leyen, premierul Ciolacu urma să invoce presiunea pusă pe buget de către războiul din Ucraina.

Conform surselor, Marcel Ciolacu urma să solicite, cu cifrele pe masă, ca deficitul bugetar să fie majorat cu 0,5% reprezentând cheltuieli directe (privind agricultura, trabnsportul și sănătatea) făcute de România în legătură cu Ucraina, respectiv cu 0,5%, reprezentând majorarea bugetului apărării anul acesta de la 2 la 2,5% din PIB, așa cum solicită majoritatea statelor europene care și-au majorat aceste bugete.  

Executivul a calculat că ar fi cheltuit în mod direct circa 2 miliarde de euro ca urmare a conflictului din țara vercină, iar efectele indirecte asupra economiei se văd, printre altele, în creșterea dobânzilor.  

Guvernul nu va majora cota TVA

Premierul Ciolacu nu este de acord cu unele măsuri sugerat de la Bruxelles privind majorarea cotei de TVA, potrivit sursele citate.

”Prim-ministrul consideră că nu este o măsură corectă pentru nimeni. Doar majorarea cu un punct procentual a TVA ar majora inflația cu 0,5% și ar reduce creșterea economică cu 0,1%, conform unor calcule”, au arătat sursele citate, care au precizat că TVA va rămâne 9% pentru aleimente și medicamente, respectiv de 5% pentru cărți, în ciiuda dorinței Comisiei de egalizare a cotelor.

Reforma pensiilor 

În ce privește procentul de 9,4% din PIB cu pensiile asumat în PNRR și pe care fostul premier Ciucă promisese că va fi înlocuit cu un alt indicator, partea română ar fi obținut promisiunea eliminării acestui prag atunci când Guvernul va adopta noua legea a pensiilor și o va pune în practică.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
ce
deficit
buget
tva
cota
majorare
ajutor
ucraina
pib
cost