Vîlceanu: eFactură va fi lansat cu o întârziere de câteva zile. Ar fi trebuit lansat pe 1 octombrie, dar ar urma să fie operațional săptămâna următoare

Vîlceanu: eFactură va fi lansat cu o întârziere de câteva zile. Ar fi trebuit lansat pe 1 octombrie, dar ar urma să fie operațional săptămâna următoare
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 oct 2021

Sistemul eFactură ar urma să fie operațional săptămâna următoare, cu o întârziere de câteva zile față de termenul asumat oficial de 1 octombrie, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu. Sistemul va debuta pentru facturile dintre firme și sectorul public (business to government - B2G), urmând să fie extins și la relațiile dintre firme (business to business - B2B) de la la finalul anului. Autoritățile se așteaptă ca noul mecanism pentru facturi să contribuie la reducerea evaziunii.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul eFactură a acumulat o serie de întârzieri pe parcursul acestui an, iar lansarea care trebuia să aibă loc în septembrie a fost stabilită pentru 1 octombrie, cu pornirea de teste de la 15 septembrie. Vîlceanu a devenit ministru în a doua jumătate a lunii august.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

O ordonanță de urgență privind eFactură ar urma să fie aprobată în ședința de guvern de vineri, 1 octombrie, după ce miercuri actul normativ, privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, a fost avizată în primă lectură.

"Aș vrea ca vineri OUG să fie adoptată. Au fost unele întârzieri din trecut, dar am recuperat și cred că undeva săptămâna cealaltă sistemul eFactură poate fi operațional. Eu mi-aș dori să fie de două-trei zile maxim (întârzierea, n.r.), dar să vedem cât le ia lor. După ce trece prin Guvern, trebuie emise și câteva ordine", a spus ministrul.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Documentul poate fi văzut AICI

Potrivit acestuia, sectorul privat nu a manifestat un interes ridicat pentru testele începute de la mijlocul lunii septembrie și necesare pentru a lansa platforma.

"Nu s-au îngrămădit la testarea platformei, cred că au fost doar doi voluntari", a spus Vîlceanu.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

La mijlocul lunii septembrie, Ministerul Finanțelor a publicat specificațiile tehnice pentru proiectul e-Factură. Premierul Florin Cîțu a anunțat, în prima parte a lunii septembrie, că eFactură va fi lansat pe 15 septembrie în teste, urmând ca de la 1 octombrie să fie operațional pentru facturile emise în relația dintre firme și instituții de stat (B2G - business to government). O dezvoltare ulterioară a acestui sistem va viza și facturile emise între firme (B2B - business to business). Potrivit premierului, dezvoltarea sistemului eFactură va avea loc la finalul anului.

Guvernul a amânat, din nou, mutarea activității de soluționare a contestațiilor de la ANAF la Finanțe CITEȘTE ȘI Guvernul a amânat, din nou, mutarea activității de soluționare a contestațiilor de la ANAF la Finanțe

Despre eFactură

Proiectul „E-factura - sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanțelor si ANAF, în vederea eficientizării colectării impozitelor si taxelor, vizând în principal îmbunătățirea si consolidarea gradului de colectare a TVA si prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.

Decizia de dezvoltare a proiectului de facturare electronică în România a fost luată după analizarea modului în care Italia a aplicat facturarea electronică generalizată atât pe relația Business to Goverment (BZG), cât si pe relația Business to Business (B2B) si presupune etape de proces care să permită comensurarea efectelor asupra mediului economic si gestionarea eficientă a datelor recepționate.

România a adoptat în data de 8 septembrie 2020 Legea nr. 199/2020 privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice, lege care a transpus în legislația națională Directiva 2014/55/EU privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor pubHce.

Astfel, începând din luna septembrie 2021, Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, implementează, în cadrul unui program pilot, un sistem de facturare electronică ce permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor emise de agenții economici în relație cu instituțiile publice, pentru operaționalizarea cadrului normativ prevăzut de Directiva 2014/55/UE privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Programul pilot de implementare a unui sistem de facturare electronică pe relația Business to Goverment (BZG), va pune bazele extinderii platformei pentru dezvoltări ulterioare și va asigura know-how-ul necesar dezvoltării sistemului generalizat de facturare electronică pe relația Business to Business (B2B).

După o sesiune de testare care începe pe data de 15 septembrie 2021, Proiectul e-Factura trebuia să fie online de la 1 octombrie 2021, dar va fi operațional cu o mică întârziere.

Conform Legii Nr. 199 din 8 septembrie 2020 privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice prin factură electronică se înțelege factură emisă, transmisă și primită într-un format electronic structurat care permite prelucrarea sa automată și electronică.

Destinatar factură electronică - autoritate contractantă, entitate contractantă sau unitate de achiziții centralizate cu atribuții în acest sens potrivit legii, care primește și prelucrează facturi electronice.

Emitent factură electronică - operator economic care are calitatea de contractant în cadrul unui contract de achiziții publice/sectoriale, al unui contract de concesiune de lucrări sau servicii sau al unui contract de achiziții publice în domeniile apărării și securității sau, după caz, operator economic care are calitatea de subcontractant, în condițiile art. 218 din Legea nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale art. 232 din Legea nr. 99/2016, cu modificările și completările ulterioare.

DOCUMENT Guvernul reintroduce plata șomajului tehnic de la buget, ca urmare a închiderii firmelor în valul 4 de pandemie CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul reintroduce plata șomajului tehnic de la buget, ca urmare a închiderii firmelor în valul 4 de pandemie

Elementele principale ale unei facturi electronice sunt:

a) identificatorii de proces și de factură;
b) data facturii;
c) informații privind identificarea persoanei impozabile care a livrat produsele, a prestat serviciile sau a executat lucrările;
d) informații privind cumpărătorul;
e) informații privind beneficiarul plății;
f) informații privind reprezentantul fiscal al vânzătorului;
g) identificarea tipului de produse furnizate, servicii prestate sau lucrări executate;
h) referirea la contractul de achiziții publice/sectoriale, de concesiune de lucrări și servicii, precum și, după caz, la contractul de achiziții publice în domeniile apărării și securității;
i) detalii privind livrarea produselor/prestarea serviciilor/ executarea lucrărilor;
j) instrucțiuni de plată;
k) informații privind creditări sau debitări;
l) informații privind pozițiile de pe factură;
m) totalurile facturii;
n) defalcarea TVA.

Destinatarul facturii electronice trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să dispună de mijloace tehnice și resurse umane corespunzătoare pentru garantarea securității, fiabilității și continuității serviciilor de prelucrare a datelor în formă electronică;
b) să fie în măsură să gestioneze și să arhiveze toate informațiile privind fiecare factură în formă electronică emisă, pentru o perioadă de timp determinată în funcție de specificul achiziției;
c) să utilizeze sisteme de arhivare electronică în conformitate cu prevederile Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică, republicată. Pe durata arhivării, persoanele care au responsabilitatea arhivării vor lua măsuri ca orice factură în formă electronică să poată fi accesată conform dispozițiilor Legii nr. 135/2007, republicată, numai de către emitent, destinatar sau organele abilitate prin lege;
d) să respecte elementele principale ale unei facturi electronice în conformitate cu standardul SR EN 16931;
e) să fie înregistrat la Ministerul Finanțelor Publice.

Pentru a putea transmite facturi catre institutiile publice, emitenții acestora trebuie să dețină un certificat digital calificat, înregistrat pentru accesul în Spațiul Privat Virtual (SPV).

Facturile vor fi disponibile beneficiarilor instituții publice prin intermediul sistemului național de verificare, monitorizare, raportare și control al situațiilor financiare, angajamentelor legale și bugetelor entităților publice- ForexeBug, în care sunt deja înroIate toate instituțiile publice din România. Se va pune la dispoziția acestora o aplicație informatică de vizualizare în format PDF a datelor din XML.

viewscnt
Afla mai multe despre
efactura
efacturare
dan vilceanu
ministerul finantelor
anaf
factura