O echipă de avocați D&B David și Baias a obținut anularea definitivă a unor obligații fiscale de 5 milioane lei, stabilite de inspectorii ANAF pentru o companie multinațională. Suma reprezintă accesorii, respectiv dobânzi și penalități, calculate pentru întârzierea la plată a unui impozit impus de o inspecție fiscală care a modificat decizia unui control anterior.
Principala consecință a Codului Vamal modificat, care va intra în vigoare de la 1 mai 2016, va fi informatizarea completă a schimbului de informații între autoritățile vamale și operatorii economici, a declarat președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș. El a mai precizat că procesul de modernizare a ANAF se va încheia în trei ani și că instituția se îndreaptă în direcția corectă, chiar dacă mai sunt lucruri de făcut.
Angajatorii pot să le ofere salariaților, conform noului Cod Fiscal, tichete cadou de maxim 150 de lei și pot să le achite contravaloarea vacanțelor atât în țară, cât și în străinătate, fără să plătească taxe pentru ele. Totuși, există o serie de condiții care trebuie respectate de companii.
Media taxei auto pentru mașini noi reprezintă 1,9% din venitul disponibil per capita, în România, iar pentru mașini second hand este de 15,4%, fiind a treia cea mai mare din UE, arată un studiu PwC care prezintă și câteva scenarii de modificare a taxării, în condițiile în care vârsta parcului auto a crescut în ultimii ani.
Agenția Națională de Administare Fiscală (ANAF) și Ministerul Finanțelor sunt la finalul procesului de modificare atât a formularului de înregistrare în scopuri de TVA, D088, cât și a procedurii de aplicare a acestuia, urmând ca în maximum două săptămâni să fie făcută publică forma definitivă, a declarat, marți, președintele ANAF, Dragoș Doroș.