Dacă TVA la vânzarea de carte s-ar reduce de la 5% la zero și dacă statul ar pune la dispoziție un fond special pentru dotarea bibliotecilor, astfel încât acestea să se "alimenteze" lunar, nu odată la câțiva ani, cum se întâmplă acum cu majoritatea acestora, lanțul de distribuție s-ar dubla și vânzârile de carte ar fi, implicit, de două ori mai mari, a declarat pentru Profit.ro Marin Vidrașcu, directorul executiv al Litera, cea mai mare editură din România, cu afaceri de 11 milioane de euro anul trecut.
Comparativ cu anul 2016, în acest an există o tendință de creștere pe toate destinațiile extraeuropene, potrivit agenției de turism Eturia. Dintre acestea SUA, Japonia, Peru, Tanzania și India au ieșit cel mai mult în evidență din punct de vedere al vânzărilor. Pe primele trei locuri în topul preferințelor clienților agenției pentru destinațiile din afara Europei se situează Maldive, Thailanda și SUA.
Cei 8.300 de români care, potrivit Ministerului Turismului, au plătit în avans pachete pentru anul viitor la Omnia Turism, agenție al cărei proprietar s-a sinucis luni, au șanse să-și recupereze, în cel mai fericit caz, doar 10% din banii achitați, iar asta se va întâmpla doar după ce firma va intra eventual în insolvență, va fi desemnat un executor judecătoresc, turiștii se vor înscrie la masa credală, iar activele vor fi împărțite, au declarat pentru Profit.ro surse din rândul turoperatorilor. Din banii de asigurare, fiecare turist păgubit, care a plătit sute de euro pe vacanță, va primi doar 6 euro.
Aproximativ 30 de turiști ai agenției Omnia pregătiți să plece din țară spre Thailanda au aflat la aeroport că proprietarul firmei s-a sinucis, după ce au constatat că ghidul pe care îl așteptau nu a mai venit, iar banii pe care îi plătiseră deja pentru cazare nu fuseseră transferați hotelurilor. La acest moment, în Egipt sunt 40 de turiști care au descoperit că nu au hotelul plătit integral. Anunț al Christian Tour către turiștii blocați.
Până la un volum de afaceri de 10 milioane de euro, o firmă este responsabilitatea exclusivă a proprietarului, dar după ce trece de acest prag, devine a statului român, care trebuie să o protejeze și să îl îndrume pe proprietar, pentru că orice sincopă a companiilor mari afectează implicit și bugetul țării, a declarat marți Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din România și președinte al patronatelor din turism, la o întâlnire dintre mai multe patronate și reprezentanți ai Guvernului, unde s-a discutat despre capitalul autohton.