În anii din urmă, lunile iulie și august erau coșmarul hotelierilor din București. Oamenii de afaceri străini, principalii "turiști" din Capitală, plecau în vacanță, iar Bucureștiul nu reușea să devină o astfel de destinație de relaxare. În ultimii ani, însă, Bucureștiul a devenit un oraș turistic, iar gradul de ocupare pe vară al hotelurilor a crescut de 2-3 ori.
Litoralul, care cumulează aproape 40% din capacitatea de cazare a României, a ajuns, cu o întârziere de un sfert de secol, să se împartă în unele zone distincte, unde încep să fie dezvoltate produse turistice diferite: cluburile de vacanță destinate familiilor cu copii, turismul de sănătate, și, respectiv, polul distracției.
Ploile și vijeliile din prima jumătate a acestei veri, mai ales vremea proastă din luna iulie, dar și concurența puternică venită din partea miilor de apartamente de închiriat construite în ultimii ani pe litoral, în condițiile în care mulți dintre hotelieri au mărit tarifele în această vară, au făcut ca gradul de ocupare a hotelurilor de pe litoral să scadă, în medie, pe întregul sezon, cu 5-10%, a declarat pentru Profit.ro consultantul hotelier Anca Nedea.
Proprietarii hotelului Radisson din București sunt foarte aproape să încheie cea mai mare tranzacție din istoria turismului românesc, semnând o scrisoare de intenție pentru vânzarea a 98.2% din compania care deține hotelul pentru suma de 177, 5 milioane euro către un fond de investiții.
Un român plătește, în medie, pe an pe cărți în jur de trei euro, valoare de zece ori sub limita de la care un popor poate fi considerat cultivat, spune Anatol Vidrașcu, fondatorul Litera Internațional, cea mai mare editură din România după cifra de afaceri. Cei mai mari consumatori de carte din țară, afirmă el, sunt preșcolarii și copiii din clasele primare, iar cu cât cresc în vârstă, românii citesc tot mai puțin.