Peste 70% dintre românii care își fac concediile la hoteluri all inclusive din străinătate, în special din Turcia și Bulgaria, cumpără pachete ieftine, de 4-500 de euro de persoană, unde mâncarea este de tip fast food, de proastă calitate, susține Carmen Pavel, președintele J'info Tours, una dintre cele mai vechi agenții de turism de pe piața românescă.
Românii care preferă destinațiile calde și exotice în perioada sărbătorilor de iarnă au început să-și mute vacanța cu două săptămâni mai târziu, după ce au constatat că pachetele sunt cu 3-400 de euro mai ieftine în ianuarie față de sfârșitul lunii decembrie, potrivit agenției Eturia, unul dintre cei mai importanți turoperatori pentru vacanțe exotice. Mulți dintre turiștii care în anii trecuți alegeau destinații de ski în perioada sărbătorilor de iarnă se reorientează acum către vacanțe exotice la preț redus, în ianuarie.
Cu o asigurare de 10.000 de dolari în cazul unei agenții detailiste și cu 50.000 de dolari pentru un turoperator, în cazul în care o astfel de companie intră în incapacitate de plată banii ajung doar pentru despăgubirea câtorva zeci de turiștii. Presat de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Ministerul Turismului a pregătit terenul pentru a suplimenta modalitățile de asigurare și a crește, astfel, siguranța turiștilor.
Mai mult de un sfert dintre turiștii care ajung pe litoralul românesc în întreg sezonul estival, începând cu 1 mai și până la 30 septembrie, aleg să-și petreacă vacanța într-un interval de doar două săptămâni, și anume între 1-15 august. Cele două zile libere, luni și marți, acordate bugetarilor cu ocazia sărbătorii Sfintei Marii, fac ca acest weekend prelungit să fie cel mai aglomerat din an la mare, cu un grad de ocupare de peste 99%.
Costinești, una dintre stațiunile căzute în paragină după 1990, a început din acest an să atragă turiști străini, după ce sute de camere au fost modernizate și upgradate la patru stele. Majoritatea turiștilor sunt aduși de agențiile Thomas Cook și Meshek.