Numărul turiștilor români care și-au petrecut vacanța în acest an pe litoralul românesc a depășit 950.000, în creștere cu 11% față de anul trecut, în timp ce turiștii străini au venit în număr cu 10% mai mare, ajungând la 50.000. Astfel, numărul total de turiști cazați în structurile clasificate de primire turistică de la malul mării a depășit, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, un milion de persoane, potrivit unei analize a Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Pe acest fond, hotelierii de la mare vor mări tarifele de cazare anul viitor, pentru prima oară în ultimii opt ani.
Într-o țară unde turismul este declarat ramură prioritară strategică a economiei naționale de peste un sfert de veac, s-a ajuns în situația paradoxală, însă "originală", să avem cui, să avem unde, să avem de ce, să avem cu ce, însă să nu (mai) avem cu cine să furnizăm servicii în domeniul industriei ospitalității, a declarat pentru Profit.ro Paul Mărășoiu, consultant senior în turism. El spune că industria ospitalității din România a intrat deja într-o criză cronică de resurse umane.
Touroperatorii membri ai Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), dar și hotelieri, mulți dintre ei membri ai Federației Patronale din Turismul Românesc, au identificat mai multe variante de sejururi alternative pentru turiștii cărora agenția de turism Mareea, care și-a anunțat intrarea în insolvență, nu le mai poate onora vacanțele plătite anterior pentru luna septembrie.
Patronul agenției de turism Mareea, Marius Usturoiu, a declarat sâmbătă, în exclusivitate pentru Profit.ro, că niciun turist cu rezervare făcută prin Mareea nu va rămâne cu banii dați și concediul neefectuat. El a arătat că a cerut insolvența companiei în vederea reorganizării acesteia și că se află în discuții cu mai multe bănci pentru obținerea de credite, dar și cu potențiali investitori.
Agenția de turism Mareea, una dintre cele mai mari companii din industria locală de profil, și-a anunțat sâmbătă clienții că nu le va mai putea onora vacanțele și că va intra în insolvență, situație explicată, pentru Profit.ro, de surse din piața de turism prin faptul că firma s-a lansat, în ultimii ani, în mai multe investiții masive și riscante, pe care le-a finanțat din banii încasați de la turiști pe vacanțe.