Cota impozitului pe venit urmează să scadă de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018, iar nivelul contribuțiilor sociale obligatorii va fi diminuat cu 4,25 puncte procentuale, de la 39,25% la 35%, a reiterat Ministerul Finanțelor. Contribuțiile vor fi datorate în totalitate de angajat, însă stabilirea, reținerea și plata vor reveni, în continuare, angajatorului, fără să fie afectate cheltuielile angajatorului sau salariul net al angajatului.
Casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii de la 1 mai 2018 pentru toate firmele care trebuie să utilizeze case de marcat, urmând ca tot de la această dată să fie interzisă și comercializarea celor folosite în prezent, cu jurnal pe role de hârtie, potrivit unui proiect al Ministerului Finanțelor. Noul termen reprezintă o amânare pentru companiile mari și mijlocii, care aveau ca termene inițiale 1 ianuarie 2018, respectiv 1 aprilie 2018, în timp ce pentru firmele mici planul aduce o devansare a termenului, stabilit în prezent pentru 1 august.
Coaliția pentru Dezvoltarea României (CRD), organizație reprezentativă a mediului de afaceri, solicită Guvernului să se concentreze pe creșterea competitivității economiei și pe investiții strategice. Printre măsurile solicitate de CDR se numără îmbunătățirea sistemului de sănătate și a celui de învățământ, dezvoltarea infrastructurii, modernizarea Fiscului și reducerea vitezei de creșterea a salariilor, pentru corelarea cu avansul productivității.
Ministerul Finanțelor va muta oamenii de IT ai Fiscului în noul Centru Național pentru Informații Financiare, care ar trebui înființat până la 1 septembrie și va unifica toate bazele de date pe fiscalitate. Alături de aceștia vor fi aduse și departamentele IT de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Comisia Națională de Prognoză. Sistemul informatic al Fiscului are probleme majore de funcționare, cauzate, însă, de echipamentele învechite, inclusiv servere de aproape 20 de ani.
Supraacciza de 7 eurocenți la litrul de benzină sau motorină a produs pentru stat, în cei aproape trei ani în care a fost aplicată, 8,46 miliarde de lei (aproape 2 miliarde de euro), potrivit unui document redactat recent și prezentat acum de Profit.ro. Supraacciza a fost eliminată la sfârșitul anului trecut.