Inspectorii vamali ai ANAF de la biroul Constanța sud au efectuat luni cea mai mare captură de țigarete din ultimii 4 ani, descoperind într-un container sosit din Thailanda, care ar fi trebuit să transporte hârtie pentru copiator, 700.000 de pachete țigări (14 milioane de țigarete), bunuri nedeclarate și susceptibile de a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 2,8 milioane euro.
Firmele din sectorul turistic, restaurante și alimentație publică, care la sfârșitul anului trecut au înregistrat venituri cuprinse între echivalentul în lei a 100.001 și 500.000 euro, nu sunt obligate să aplice regimul microîntreprinderilor, altfel obligatoriu începând cu luna februarie în cazul celorlalți plătitori de impozit pe profit care au înregistrat venituri similare, reiese dintr-un proiect de hotărâre a Ministerului Finanțelor, a explicat pentru Profit.ro Andrei Hadar, director în cadrul firmei de consultanță Taxhouse.
ANAF își schimbă abordarea acțiunilor de control fiscal, urmând ca din luna aprilie acestea să se desfășoare exclusiv în raport de rezultatele obținute în urma unei ample analize de risc. Vor fi vizate neconcordanțele datelor raportate de contribuabili cu cele deținute de Fisc, scopul fiind acela de a verifica corectitudinea și exactitatea stabilirii bazelor de impozitare pentru taxa pe valoarea adăugată și în special a impozitului pe profit aferent anului 2016. ANAF reamintește firmelor să declare toate achizițiile și vânzările și să deducă doar sumele la care au dreptul.
Vânzările de active vor crește la nivel global în acest an, 82% dintre companii afirmând că volatilitatea macroeconomică va impulsiona vânzarea, lichidarea sau schimbul activelor (dezinvestiții), potrivit unui studiu al firmei de consultanță EY. În România, nivelul impredictibilității generate de factorii macroeconomici și politici influențează atât calendarul tranzacțiilor, cât și prețurile pentru vânzători, potrivit Lilianei Bușoiu, director executiv, asistență în tranzacții, EY România.
Persoanele fizice și firmele au la dispoziție mai multe modalități pentru plata impozitelor, taxelor, contribuțiilor și altor sume datorate statului. Potrivit unui ghid online publicat de Fisc, în prezent sunt disponibile patru modalități de plată: prin virament bancar, cu numerar, prin mandat poștal, precum și utilizând cardul bancar, online sau la casierii, aceasta din urmă doar pentru persoanele fizice.