Pentru a păstra salariul net al unui angajat la 3.000 de lei, costul complet al angajatorului va scădea de anul viitor cu 0,3% (17 lei), relevă calculele efectuate, la solicitarea Profit.ro, de Monica Țariuc, Senior Manager Deloitte Romania. Dacă, însă, angajatorul decide să nu majoreze salariile brute, salariul net al angajatului va scădea la 2.502 lei, cu peste 16%. Cele mai mari reduceri de costuri cu plata contribuțiilor și impozitului pe venit vor fi posibile, însă, pentru cei care obțin venituri pe PFA, o formă de remunerare care rămâne astfel mult mai avantajoasă fiscal decât contractul de muncă.
Regulile după care toate societățile plătitioare de impozit pe profit pot deduce cheltuielile cu dobânzile și pierderile din diferențe de curs valutar la împrumuturi de la entități asociate sunt schimbate radical prin proiectul OUG care va modifica Codul fiscal din 1 ianuarie 2018. Cele mai afectate vor fi băncile, IFN-urile și societățile de leasing, care pierd avantajul deductibilității nelimitate de care s-au bucurat până acum. Guvernul pretinde că transpune astfel prevederile unei Directive europene, care recomandă, însă, menținerea deductibilității dobânzilor pentru cazul special al instituțiilor financiare.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, crede că în prezent e necesar să fie impuse programe obligatorii de pregătire pentru angajații din bănci, deoarece calitatea resursei umane poate afecta reputația și credibilitatea instituțiilor de credit sau poate crea chiar risc sistemic dacă problemele cu angajații sunt generalizate.
eMAG lansează un card co-branded pentru clienți, prin care aceștia pot face cumpărături, atât de la eMAG, cât și de la partenerii din Marketplace, în valoare de până la 30.000 de lei. Suma poate fi achitată în mod obișnuit în 3, 6 sau 12 rate fără dobândă. Dacă nu doresc să achite în rate, clienții pot opta pentru plata integrală, având 56 de zile fără dobândă.
Depozitele totale la bănci ale rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna septembrie cu 0,5% față august, până la 286,3 miliarde de lei, arată datele BNR. Avansul a avut loc în special pe seama majorării economisirii în valută, atât la firme, unde creșterea a depășit-o cu mult pe consemnată de depozitele în lei, cât și la populație, unde depozitele în lei au marcat încă o lună de scădere, iar cele în valută s-a majorat cu 1,3%.