Dobânzile plătite băncilor-mamă de subsidiarele din România pentru împrumuturile subordonate sunt mai mari decât la alte tipuri de împrumut din cauza caracteristicilor și costurilor efective ale acestui tip mai riscant de finanțare, nu pentru a reduce taxele plătite la București. O demonstrație pe care top managementul Raiffeisen Bank s-a străduit să o susțină cu argumente la o întâlnire cu presa, într-un context în care, deocamdată, o altă bancă competitoare (BCR) este implicată într-un litigiu cu Fiscul pe o astfel de speță. Raiffeisen, care spre deosebire de BCR a obținut profit și a plătit impozit pe acesta în fiecare an, nu a fost sancționată până acum de ANAF, însă are, la rândul ei, împrumuturi subordonate obținute în anii trecuți de la banca mamă.
Guvernul nu renunță la ideea mutării contribuțiilor sociale integral în sarcina angajatului, în pofida contestațiilor venite dinspre mediul de afaceri și sindicate. Pentru a putea păstra venitul net al angajatului, fără a mări costul total al angajatorului, sunt diminuate și cuantumul total al contribuțiilor, și impozitul pe venit (de la 16% la 10%), iar pentru activitățile independente sunt prevăzute și alte schimbări importante, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, redactat la nivelul Guvernului și obținut de Profit.ro.
Niciuna din ofertele de cumpărare transmise de 7 bănci dealeri primari nu a fost acceptată de Ministerul Finanțelor Publice la licitația prin care a încercat să redeschidă o emisiune de titluri de stat în valoare de 400 milioane de lei, cu scadență în februarie 2019.
CEC Bank, instituția bancară deținută integral de stat prin Ministerul Finanțelor, a reușit în primele trei trimestre un profit brut de 203,9 milioane de lei, aproape dublu față de cel înregistrat la jumătatea anului și de 7 ori mai mare decât cel de anul trecut. Cifrele anunțate azi de bancă, înaintea oricărei alte instituții financiare din piață și neobișnuit față de practica de comunicare de până acum, nu sunt auditate.
Rata anuală a inflației va continua să crească într-un ritm ușor mai mai alert decât cel din prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din august 2017, arată Banca Națională a României în comunicatul prin care explică deciziile luate în ședința de politică monetară de astăzi.