Creșterea salariilor și pensiilor, în detrimentul investițiilor, nu oferă perspectivele unei creșteri economice sănătoase pentru România. Deficitul bugetar riscă să depășească 3%, iar consecințele se vor vedea și în reacția investitorilor străini, arată Dan Bucșa, Lead Economist pentru Europa Centrală și de Est al UniCredit Bank.
Inflația va avea o creștere accelerată în perioada următoare, spune Dan Bucșa, Lead Economist al Uncredit Bank pentru Europa Centrală și de Est, cauzele fiind majoritare de natură fiscală. În aceste condiții, BNR are două alegeri să reacționeze sau să nu reacționeze prin majorări de dobândă. Bucșa anticipează că prima variantă este cea care se va concretiza, în trei pași.
Distorsiunile introduse în piață de către stat, spargerea bulelor din piețele de capital, agravarea situației din Coreea de Nord, amenințări de cybersecurity, reinflamarea crizei datoriilor suverane, inclusiv pe fondul așteptatei creșteri a dobânzilor, migrarea business-ului bancar de la nivel local către mari capitale europene, noii competitori apăruți în epoca digitalizării, concomitent cu așteptările diferite ale clienților în privința plăților, care pun presiune pe schimbarea modelelor clasice de business. Sunt câteva dintre riscurile care dau bătăi de cap trezorierilor și directorilor financiari din bănci și corporații.
Ministerul Finantelor confirmă că a atras de pe piețele financiare internaționale 1 miliard euro, redeschizând emisiunea lansată în aprilie 2017, cu maturitatea inițială de 10 ani, cupon 2,375%. Șeful Trezoreriei Statului spune, pentru Profit.ro, că România a obținut cele mai mici costuri istorice pentru o astfel de maturitate.
Ministerul Finanțelor a plasat astăzi obligațiuni în euro pe piețele internaționale în valoare de un miliard de euro, redeschizând emisiunea de titluri pe zece ani lansată în luna aprilie a acestui an.