Accesul pacienților la medicamente a fost îmbunătățit, dar trendul trebuie menținut, cu soluții pentru remedierea neajunsurilor create de politica celui mai mic preț alături de taxa claw-back, complet nesustenabilă pentru industrie. Un anumit preț al medicamentelor și acorduri cu producătorii pe 4 ani pentru asigurarea necesarului de medicamente, dar și un sistem mai bun de decontare a serviciilor sunt soluții care pot revitaliza sistemul și încuraja jucătorii. Plus un anunț important, în prezența ministrului, la Profit Health Forum: este gândit un alt mecanism de taxă claw-back, în pregătirea acestuia urmând să fie implicată piața farma.
Spitalele importante din Capitală, precum ”Matei Balș” sau Fundeni, primesc zilnic în jur de 500 de pacienți noi, dar Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează toate serviciile furnizate, astfel încât este nevoie de tot felul de artificii pentru a asigura tratamentul acestora, au transmis, la Profit Health Forum, managerii acestor spitale. Ei au cerut și schimbarea modalității de decontare a costurilor pentru pacienții transferați de la un spital la altul.
Nevoia de servicii medicale a populației este foarte mare, iar serviciile private de ambulanță nu fac decât să degreveze sistemul public de presiunea uriașă care este pusă pe serviciul public și pe spitale, a afirmat, la Profit Health Forum, managerul general al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), Alis Grasu.
Medicii specialiști vor avea posibilitatea de a încheia contracte cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate, astfel încât să aibă dreptul de a elibera certificate de concediu medical, bilete de trimitere pentru consultații gratuite și rețete compensate sau gratuite, conform unui proiect de lege aprobat miercuri de Senat.
Camera Deputaților a adoptat, astăzi, legea manualului unic, prin care sunt eliminate complet manualele alternative, publicate de edituri private, din sistemul de învățământ românesc. Prevederile inițiale ale proiectului au fost modificate de deputați astfel încât să existe cel puțin 2 și cel mult 3 variante ale acestui manual. De editarea integrală a tuturor a manualelor școlare se va ocupa Editura Didactică și Pedagogică, aflată în subordinea Ministerului Educației.