Administratorilor și acționarilor care au adus societăți în insolvență sau faliment le va fi interzis să înființeze o altă firmă până la finalizarea procedurilor legate de compania în insolvență, stabilește un proiect de lege inițiat de parlamentari ai coaliției de guvernământ. În goana lor după firmele private aflate în dificultate financiară, parlamentarii au uitat însă că însuși statul are numeroase companii în insolvență, astfel că o lege de acest tip va bloca Guvernul sau Primăria să mai înființeze vreo firmă pentru o perioadă extrem de lungă.
Guvernul a aprobat, miercuri, transferul unui teren din proprietatea televiziunii publice în cea a Primăriei Generale a Capitalei, în scopul construirii Spitalului Metropolitan, care va avea un cost estimativ de 300 milioane de euro și o capacitate de 2.000 de paturi. Primăria va trebui să achite televiziunii 1 milion de lei, pentru investiții deja efectuate, și să înceapă construcția spitalului în 5 ani, pentru a putea păstra terenul. Termenul maxim de realizare a investiției este însă de 20 de ani.
România va avea din nou o comisie națională care să pregătească aderarea la moneda euro, noul termen avansat acum de putere fiind 2024. Co-președinții comisiei vor fi premierul Viorica Dăncilă și președintele Academiei Române, Cristian Hera, inginer agrochimist, iar vicepreședinții vor fi guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și vicepremierul Viorel Ștefan, fost ministru de Finanțe. Astfel de comisii au mai fost înființate în România, dar termenele avansate pentru adoptarea monedei euro nu au fost niciodată respectate.
Condițiile pentru muncitorii străini extracomunitari, precum limite minime de salariu sau atestarea internă a diplomelor, ar putea fi relaxate pe o perioadă de 5 ani, dacă un proiect de lege inițiat de liberali va fi adoptat. Opoziția arată că, în urma migrației masive a românilor în alte țări, companiile locale se confruntă cu lipsa forței de muncă, fapt ce a condus și la închiderea unor afaceri.
Contractele de leasing nu vor mai putea fi executate în mod automat de către firmele de profil în cazul persoanelor fizice. Acestea din urmă vor putea găsi ele un cumpărător pentru bunul achiziționat în leasing, iar în urma valorificării vor putea achita datoriile către firma de leasing, au stabilit astăzi senatorii din mai multe comisii de specialitate. Reprezentanții firmelor de leasing susțin că astfel de prevederi încurajează indisciplina la plată și hazardul moral.