Senatorii din comisiile de specialitate vor lua în discuție, miercuri, propunerea ca impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri până în pragul de 1 milion de euro să fie opțională și nu obligatorie. Un amendament în acest sens a fost depus deja, iar printre alte măsuri avute în vedere de senatori se numără reducerea contribuției pentru sectorul IT și majorarea limitelor de deductibilitate pentru dobânzi și costul de finanțare. La disucuții a fost invitat și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.
Privatizarea este stopată pentru 5 ani, toate privatizările dovedite în instanță ca realizate cu infracțiuni sunt anulate, iar statul își recuperează prejudiciul prin restituirea acțiunilor sau activelor privatizate, stabilește un proiect tocmai adoptat tacit de Senat, ca efect al depășirii termenului de dezbatere. Titlurile de despăgubire la Fondul Proprietatea dobândite fraudulos vor reveni statului, care ar urma să transforme regiile în societăți comerciale administrate dualist și să înființeze un portofoliu de creanțe ale companiilor la buget, pentru tranzacționare.
Firmele care investesc în echipamente cu cele mai bune tehnologii disponibile, în scopul de a reduce poluarea, vor beneficia de o deducere suplimentară, în proporție de 200%, la calculul rezultatului fiscal, precum și de o amortizare accelerată a echipamentului, prevede un proiect legislativ.
Inspecția Muncii va desfășura, în perioada 4 decembrie 2017- 31 ianuarie 2018, o campanie națională "de conștientizare" care urmărește ”informarea, prevenirea și nu sancționarea angajatorilor”, ca urmare a transferului complet al contribuțiilor sociale obligatorii la angajat.
PSD forțează în Parlament, printr-un proiect semnat inclusiv de liderul social-democrat Liviu Dragnea, înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), pe care Guvernul Tudose întârzie din vară să-l aprobe, trimițându-l la Eurostat pentru aviz, și care a fost pretext pentru dărâmarea Guvernului Grindeanu, cu o listă de companii și un capital social majorate de 3 ori față de varianta inițală, anunțată în premieră de Profit.ro. Pe listă au fost introduse acum și companii precum CEC, Tarom, Rompetrol, Eximbank, Metrorex, aeroporturile din Constanța și Timișoara, Avioane Craiova, Șantierul Naval Mangalia, Poșta Română, CFR Călători și chiar Registrul Auto.