Guvernul care va fi instalat propune eliminarea Pilonului II de pensii (obligatorii administrate privat), urmând ca persoanele care au contribuit la acesta să opteze pentru alocarea sumelor acumulate fie la Pilonul I administrat de stat, fie la Pilonul III, al pensiilor facultative private.
Taxa de solidaritate ar putea fi plătită de persoane care au venituri lunare începând de la 14.500 lei, respectiv 10 salarii minime brute pe economie, a anunțat ministrul propus al Finanțelor, Ionuț Mișa.
Ministrul propus pentru potofoliul Comunicațiilor, deputatul PSD Lucian Șova, a fost în legislatura precedentă autorul unui proiect de lege privind ”covoiajarea”, prin care mai multe persoane ar putea împărți costurile unei călătorii comune cu un autovehicul, ajutați de o platformă online. Acum Lucian Șova susține că Guvernul nu poate pretinde că servicii de ridesharing precum Uber nu există, dar trebuie să găsească o soluție pentru ca astfel de platforme să coexiste legal și corect cu serviciile tradiționale de transport.
Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii ar putea beneficia de scutirea de la plată a contribuțiilor sociale, de sănătate și de șomaj datorate de angajator, pentru veniturile a cel mult cinci salariați, angajați pe o perioadă nedeterminată, conform unui proiect legislativ.
Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va avea un sistem de conducere dualist, administrarea Fondului urmând a fi realizată de un consiliu de supraveghere și un directorat. Primii membri ai consiliului de supraveghere vor fi numiți prin hotărâre a Guvernului pe o perioadă de un an, iar un comitet special de ”remunerare” va propune cu cât vor fi plătiți cei din conducere. FSDI va avea și un comitet de audit și va putea înființa alte comitete consultative.