Dobânzile penalizatoare în cazul contractelor de credit și de leasing pentru consumatori vor fi limitate la 50% din dobânda legală, respectiv din suma restantă de plată, în timp ce consumatorii vor putea răscumpăra o creanță de la un cesionar pentru cel mult dublul sumei plătite de cel din urmă pentru datorie.
După ce senatorii au respins, în urmă cu o lună, o propunere prin care plata cu cardul ar fi fost obligatorie doar pentru magazinele cu cifră de afaceri de cel puțin 50.000 de euro, față de 10.000 cum stabilește legea în prezent, deputații vor să adopte ei un prag mai mare, Guvernul nefiind de acord, dar având o opinie cu caracter consultativ. Deputații vor și să elimine obligația în cazul firmelor care desfășoară comerț cu ridicata sau prestări de servicii, cum stabiliseră senatorii.
Două poiecte de legi care stabilesc regimul juridic și fiscal al grupului de societăți și al holding-ului, precum și cadrul general al relațiilor economice, financiare și juridice dintre holding, filiale și grupul societar, urmează să fie respinse de Parlament, în pofida propunerilor și amendamentelor de îmbunătățire a acestora venite de la mai multe cabinete guvernamentale, Consiliul Concurenței și Fondul Proprietatea.
Guvernul va efectua în perioada următoare o serie de simulări cu privire la introducerea impozitului pe cifra de afaceri, care a generat proteste în rândul mediului de afaceri, urmând să vadă dacă acest tip de impozit poate fi aplicat doar anumitor tipuri de activități economice sau de la un anumit prag. În funcție de rezultatele aceste analize, Executivul va decide introducerea sau renunțarea la acest nou tip de impozit.
Ministerul Finațelor a fost desemnat să reprezinte statul în calitate de acționar unic al viitorului Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), urmând să numească și primul Consiliu de Supraveghere al Fondului, care va organiza activitatea FSDI, au declarat surse guvernamentale.