Contractele de finanțare pentru primele 11 proiecte din sectorul IT&C, din cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, au fost semnat, joi, la Palatul Victoria și cuprind dezvoltarea de aplicații sau soluții pentru management-ul bunurilor unei companii, facturare inteligentă, crearea mai ușoară de site-uri sau streaming colaborativ pentru diverse activități. În total, în cadrul programului au fost acceptate 145 de proiecte, însumând o finanțare de 116 milioane euro, din care 67 milioane euro reprezintă fonduri europene.
Șomerii care s-au angajat, în ultimele luni, într-o altă localitate, situată la o distanță mai mare de 50 kilometri față de cea în care își au domiciliul, vor încasa o primă de relocare cu care să acopere până la 75% din chirie, dar nu mai mult de 900 lei. Programul ”Prima chirie” a fost aprobat de Guvern în ianuarie, dar nu a putut fi aplicat în lipsa normelor de aplicare, iar acum Executivul a decis aplicarea sa retroactivă.
Acordul proprietarului nu mai este suficient la obținerea autorizației necesare lucrărilor de construcție, altele decât cele cu caracter provizoriu, pentru derularea operațiunilor de explorare geologică și exploatare a petrolului și gazelor naturale, fiind nevoie și de acordul deținătorului de drept al terenurului, respectiv al unui chiriaș sau concesionar.
Noua regulă care impune ca amenzile de circulație să fie achitate prioritar, înaintea taxelor locale, a generat un anumit tip de comportament din partea mai multor șoferi, prin care aceștia așteaptă ca amenda să fie prescrisă, neachitând însă nici impozitele locale, neconsiderate de lege prioritare. Cei care au de suferit sunt primarii, rămași și fără plata amenzilor, și fără taxe locale vărsate, motiv pentru care aceștia s-au dus la parlamentari și i-au convins să schimbe legea.
Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare permanentă din orașele Râmnicu Vâlcea, Slatina și Turnu Măgurele, localități care au avut în trecut și încă mai au platforme industriale sau chimice, se vor putea pensiona cu 2 ani mai devreme decât vârsta stabilită prin lege, fără diminuarea vreunui drept.