Acțiunile europene cresc, impulsionate de datele privind inflația

Acțiunile europene cresc, impulsionate de datele privind inflația

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 iul 2023

Principalii indici bursieri europeni se apreciază miercuri, în frunte cu acțiunile britanice, care au crescut puternic după publicarea datelor privind inflația.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inflația din Marea Britanie a încetinit peste așteptări în iunie, coborând sub pragul de 8% pentru prima dată în mai mult de an. Rata anuală a încetinit la 7,9%, de la 8,7% în mai.

Indicele FTSE 100 s-a apreciat cu până 1,8% după publicarea datelor, care au reaprins speculațiile cu privire la numărul majorărilor de rate pe care Banca Angliei le va mai efectua pentru a limita creșterea prețurilor, scrie Bloomberg.

CONFIRMARE Fondul Proprietatea vinde întreg pachetul deținut la Hidroelectrica. Opțiunea de supra-alocare a fost exercitată de Citigroup, care, însă, cu Erste, nu a activat programul de stabilizare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fondul Proprietatea vinde întreg pachetul deținut la Hidroelectrica. Opțiunea de supra-alocare a fost exercitată de Citigroup, care, însă, cu Erste, nu a activat programul de stabilizare

În zona euro, inflația anuală a coborât la 5,5% în iunie, de la 6,1% în luna precedentă, potrivit datelor Eurostat. Inflația CORE (excluzând alimentele și energia) a accelerat însă peste estimările inițiale, consolidând așteptările privind o nouă majorare a dobânzilor la ședința BCE de politică monetară de săptămâna viitoare.

Indicele regional Stoxx Europe 600 consemna un avans de 0,4% în jurul orei 14:20 (ora României), cu creșteri importante pentru acțiunile din sectorul bunurilor de larg consum și companiile imobiliare.

Acțiunile din industria materiilor prime și media au scăzut.

Indicele DAX de la Frankfurt se aprecia cu 0,1% la ora menționată, CAC 40 de la Paris avansa cu 0,4%, iar referința IBEX 35 de la Madrid cu 0,2%.

Piețele de capital europene au avut un început de iulie mai slab, investitorii punând în balanță perspectivele de creștere economică și politicile monetare ale băncilor centrale, în timp ce sezonul raportărilor financiare a debutat într-o notă pozitivă.

"Rezultatele corporațiilor ar trebui să fie un catalizator pozitiv pentru acțiuni, care ar putea cunoaște o nouă etapă de creștere”, a comentat Miguel Angel Rico, director de investiții la Creand Asset Management.

Potrivit acestuia, Creand își menține recomandarea “underweight” (de a vinde, sau nu cumpăra - n.r.) pentru acțiunile europene, deoarece evaluările “au crescut prea mult".

"Vedem o recesiune ușoară în față, în timp ce piețele nu evaluează nimic din toate acestea. Băncile centrale își vor păstra neschimbat mesajul, întrucât inflația rămâne la un nivel inconfortabil de ridicat", a subliniat șeful de investiții al Creand Asset Management.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
cresteri burse
ftse 100
inflatia zona euro
inflatie marea britanie