Băncile din Turcia renunță deocamdată să vândă creditele neperformante la preț redus

Băncile din Turcia renunță deocamdată să vândă creditele neperformante la preț redus
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2020

Băncile din Turcia au suspendat planul ce prevedea crearea unei firme de gestionare a activelor care să preia creditele lor cu probleme, mizând pe faptul că-și vor recupera unele împrumuturi în loc să le vândă la preț redus, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Creditorii ezită să-și vândă împrumuturile neperformante la preț redus în acest moment, dar ar putea să reconsidere planul dacă va urma un nou șoc economic, adaugă sursele.

Metrorex anunță cum va împiedica supraaglomerarea. Inclusiv prin limitarea accesului CITEȘTE ȘI Metrorex anunță cum va împiedica supraaglomerarea. Inclusiv prin limitarea accesului

Băncile se bazează pe estimările FMI că economia Turciei va crește cu 5% în 2021, după un declin tot de 5% în 2020. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan vrea să stimuleze creditarea pentru a sprijini avansul economiei, afectată de impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19), scrie Agerpres.

În pofida deprecierii record a lirei turcești față de dolar și a unui val de restructurări a datoriilor, menit să ajute companiile care au de suferit în urma pandemiei, nivelul creditelor neperformante a continuat să crească. Dacă ritmul creditării se reduce, creditele neperformante vor deveni o problemă majoră pentru bănci, avertizează analiștii.

Luna trecută, agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service a revizuit în scădere ratingurile pentru depozitele pe termen lung în valută a 12 bănci din Turcia.

Decizia vine după ce, în septembrie, Moody's a revizuit în scădere, de la "B2" la "B1", ratingul Turciei, avertizând că vulnerabilitățile externe ale țării vor avea probabil ca rezultat o criză a balanței de plăți, iar rezervele fiscale se erodează. De asemenea, Moody's a menținut perspectiva negativă atribuită ratingului Turciei, apreciind că indicatorii fiscali s-ar putea deteriora mai rapid decât se estimează în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite neperformante
turcia