Băncile străine stau la coadă pentru a obține dolari de la Fed

Băncile străine stau la coadă pentru a obține dolari de la Fed
scris 24 mar 2023

O facilitate introdusă de Rezerva Federală americană pentru a oferi băncilor centrale din străinătate acces la finanțare în dolari a fost accesată pentru o valoare record de 60 de miliarde de dolari, pe parcursul unei săptămâni de stres în sectorul bancar care a afectat piețele financiare din întreaga lume, transmite Bloomberg.

Cererea record pentru Foreign and International Monetary Authorities Repo Facility pusă la punct de Fed a venit în perioada 15 - 22 martie. Fed nu a oferit informații cu privire la identitatea băncilor care au accesat facilitatea, scrie Agerpres.

Credit Suisse și UBS, printre băncile investigate de Departamentul de Justiție al SUA pentru a stabili dacă au ajutat oligarhi ruși să evite sacțiunile CITEȘTE ȘI Credit Suisse și UBS, printre băncile investigate de Departamentul de Justiție al SUA pentru a stabili dacă au ajutat oligarhi ruși să evite sacțiunile

"Cineva, undeva are nevoie de finanțare în dolari", spune Antoine Bouvet, analist șef la ING Bank NV. Acesta subliniază că "deocamdată, nu este o mare îngrijorare având în vedere cum evoluează swap-urile valutare precum și accesarea redusă a liniilor FX în dolari".

Facilitatea oferită de Rezerve Federală americană a fost introdusă în timpul pandemiei și a fost concepută pentru a reduce orice presiune pe piețele mondiale de finanțare în dolari. Instrumentul permite băncilor centrale străine să își folosească deținerile de titluri de stat americane drept garanții pentru lichidități în dolari, care sunt la mare căutare în perioade de stres în sectorul financiar.

Cea mai recentă explozie a cererii pentru dolari de la Fed vine într-un moment în care îngrijorările cu privire la situația fragilă din sectorul bancar s-au răspândit din SUA în Europa, culminând cu preluarea în regim de urgență a băncii elvețiene Credit Suisse Group AG de către rivala UBS.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
fed