Bloomberg - Interzicerea de către UE a importurilor de țiței și produse petroliere rusești: Amintiți-vă de Pearl Harbour!

Bloomberg - Interzicerea de către UE a importurilor de țiței și produse petroliere rusești: Amintiți-vă de Pearl Harbour!
scris 4 mai 2022

Sancțiunile economice acționează acum împotriva Rusiei, așa cum au afectat Japonia înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Dar lecția istorică este că acestea nu îi fac pe adversari mai puțin agresivi, scrie Hal Brands, profesor la Universitatea Johns Hopkins, într-un editorial publicat în Bloomberg.

Sancțiunile economice funcționează acum împotriva Rusiei, așa cum au afectat și Japonia înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Dar lecția istorică este că acestea nu îi fac pe adversari mai puțin agresivi, avertizează Hal Brands, profesor la Universitatea Johns Hopkins, într-un editorial publicat în Bloomberg.

El arată că astfel de sancțiuni vin și cu riscuri, care pot fi substanțiale.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct

"Puterile revioniste au fost de multe ori violente atunci când campaniile economice declanșate împotriva lor pot reuși. Exemplul calsic este Japonia în al Doilea Război Mondial - Timp de un deceniu a cucerit un imperiu vast, iar SUA au reacționat lent. Ulterior a fost un război economic, cu embargou total asupra petrolului și, în loc să cedeze, liderii japonezi au riscat totul, inclusiv încercând să distrugă flota americană la Pearl Harbour. Este important să nu exagerăm paralele contemporane, dar liderul rus are opțiuni pentru a înrăutăți situația", apreciază acesta, referindu-se la arme nucleare tactice în interiorul Ucrainei, noi atacuri cibernetice sau chiar lovituri militare împotriva unor țări care susțin Ucraina.

Uniunea Europeană va impune un embrago importurilor de țiței și de produse petroliere din Rusia, măsura urmând a fi introdusă însă treptat, până la finalul acestui an, a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața membrilor Parlamentului European, cărora le-a oferit amănunte privind cel de-al șaselea pachet de sancțiuni care țintește economia Rusiei.

În ceea ce privește o eventuală interzicere a importurilor de gaze naturale, statele membre n-au ajuns încă la niciun acord.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
rusia