Cotația aurului a atins un nou record pe fondul așteptărilor că Fed va reduce dobânzile

Cotația aurului a atins un nou record pe fondul așteptărilor că Fed va reduce dobânzile
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2024

Prețul aurului a continuat să crească atingând luni o nouă valoare record, stimulat de semnalele că Rezerva Federală americană se apropie de momentul în care va reduce dobânzile, precum și de tensiunile geopolitice și cererea robustă pentru metalul galben venită din China, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul spot al aurului a urcat luni până la maximumul istoric de 2.265,73 dolari uncia, în creștere cu 1,6% comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea ședinței de joi, după ce a stabilit deja o serie de recorduri în sesiunile recente, arată Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Mircea Matei, director executiv crama Villa Vinea: Exportul este veșnica oportunitate. Vinul este unul dintre produsele care poate să îmbunătățească imaginea țării în lume CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Mircea Matei, director executiv crama Villa Vinea: Exportul este veșnica oportunitate. Vinul este unul dintre produsele care poate să îmbunătățească imaginea țării în lume

Datele statistice publicate vineri, când piețele financiare au fost închise, arată că inflația de bază în SUA, indicatorul preferat urmărit de Fed când vine vorba de presiunile inflaționiste, a scăzut în luna februarie în timp ce consumul a crescut. Asta aduce noi argumente pentru o reducere a costurilor cu împrumuturile, chiar dacă banca centrală americană a adoptat un ton prudent.

Mai multe date statistice pozitive au dus la o creștere cu aproximativ 14% a cotației aurului începând de la mijlocul lunii februarie. Perspectiva relaxării politice monetare a marilor bănci centrale, precum și tensiunile crescute din Orientul Mijlociu și Ucraina, au susținut această creștere. Au existat de asemenea achiziții semnificative de aur din partea băncilor centrale, în special în China, unde consumatorii au acumulat aur pe fondul problemelor din cea mai mare economie asiatică.

După publicarea cifrelor privind inflația în luna februarie, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a spus că datele sunt "în linie cu așteptările", adăugând că Fed nu se grăbește să reducă dobânzile.

Cu toate acestea, piețele financiare estimează că există 61% șanse ca Fed să reducă dobânzile în luna iunie, în creștere față de ziua de joi când erau doar 57% șanse. În mod normal, dobânzile mai mici sunt un element pozitiv pentru aur, care nu aduce dobânzi investitorilor.

"Datele privind inflația, și în special comentariile lui Powell, au oferit un nou impuls pentru aur, iar piața devine din ce în ce mai convinsă că Fed va începe să reducă dobânzile în luna iunie", a declarat Warren Patterson, analist la ING Groep NV.

Perspectivele pozitive ale aurului au fost susținute de o serie de bănci importante. Printre ele, JPMorgan Chase & Co. a estimat luna trecută că prețul unciei de aur ar putea ajunge la 2.500 de dolari în acest an. De asemenea, analiștii de la Goldman Sachs Group cred că există potențialul ca aurul să ajungă la 2.300 de dolari uncia, în contextul dobânzilor reduse. 

viewscnt
Afla mai multe despre
aur
pret