Deutsche Bank: Economia SUA s-ar putea confrunta cu o recesiune puternică anul viitor, în contextul în care inflația nu poate fi combătută decât cu măsuri dure de înăsprire monetară

Deutsche Bank: Economia SUA s-ar putea confrunta cu o recesiune puternică anul viitor, în contextul în care inflația nu poate fi combătută decât cu măsuri dure de înăsprire monetară
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 28 apr 2022
Rezerva Federală a SUA (Fed) ar avea nevoie să deruleze cea mai agresivă înăsprire monetară din anii '80 încoace pentru a tempera inflația, aflată la cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii. Măsurile monetare vor duce la o recesiune profundă în SUA anul viitor, avertizează economiștii Deutsche Bank, citați de Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cea mai mare bancă germană avertizează că declinul economiei va fi accentuat de măsurile adoptate de Fed pentru a combate nivelul ridicat al inflației.

Câți clienți europeni ai Gazprom plătesc gazele rusești în ruble CITEȘTE ȘI Câți clienți europeni ai Gazprom plătesc gazele rusești în ruble

"Vom avea parte de o recesiune majoră, dar opinia noastră fermă este că, cu cât Fed acționează mai repede și mai agresiv, cu atât vor fi mai puține daune pe termen lung pentru economie", potrivit băncii.

Economiștii Deutsche Bank estimează și că rata șomajului din SUA va crește cu „câteva procente”.

lstoria ne arată că Fed „nu a reușit niciodată să corecteze” nici măcar abateri mici ale inflației și ratei șomajului „fără să împingă economia într-o recesiune semnificativă”, afirmă economiștii Deutsche Bank.
 
În opinia acestora, planurile Fed de a majora ratele de dobândă la un nivel neutru (un nivel care nu stimulează și nici nu oprește creșterea economică), de aproximativ 2,5%, nu va fi suficient pentru a reduce inflația. Acest lucru are la bază "psihologia de creștere a prețurilor" care se înrădăcinează în rândul gospodăriilor americane și condițiilor de pe piața muncii, unde șomajul a scăzut la 3,6%. 
 
Deutsche Bank estimează o rată neutră mult mai mare decât cea a Fed, în jur de 5%.
 
"Presupunem, în mod conservator, că ratele în intervalul 5%-6% ar fi suficiente pentru a rezolva problema de data aceasta. Acest lucru se datorează parțial faptului că procesul de înăsprire monetară va fi susținut de reducerea bilanțului Fed", adaugă analiștii.
viewscnt
Afla mai multe despre
fed
deutsche bank
recesiune
inflatie
dobanzi
politica monetara