Germania va înăspri legislația în domeniul concurenței după ce reducerea taxelor nu a scăzut prețul carburanților la pompă

Germania va înăspri legislația în domeniul concurenței după ce reducerea taxelor nu a scăzut prețul carburanților la pompă
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2022

Guvernul german intenționează să acorde puteri sporite Autorității din domeniul concurenței, pentru ca aceasta să combată înțelegerile între companiile distribuitoare de carburanți, după ce reducerile de taxe introduse în regim de urgență nu au condus la diminuările de prețuri la pompă avute în vedere pentru consumatori, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, i-a acuzat pe producătorii de carburanți că nu au transferat avantajele create de reducerea taxelor asupra consumatorilor și că profită de pe urma scumpirii energiei, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT LIVE Etapele obținerii unei finanțări nerambursabile. Ramona Ivan, președinte Comisia pentru Fonduri Europene ARB: Trebuie foarte mare atenție. Antreprenorii au un foarte mare avantaj CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Etapele obținerii unei finanțări nerambursabile. Ramona Ivan, președinte Comisia pentru Fonduri Europene ARB: Trebuie foarte mare atenție. Antreprenorii au un foarte mare avantaj

"Propunerea mea este acea de a modifica legea din domeniul concurenței și să avem una care să aibă gheare și dinți", capabilă să promoveze o adevărată competiție, a spus Robert Habeck într-un interviu acordat luni pentru postul de radio Deutschlandfunk. Potrivit lui Habeck, legislația din domeniul concurenței trebuie reformată pentru a facilita strângerea de dovezi în cazurile în care există o înțelegere între participanții de pe piață, adăugând că în astfel de situații profiturile furnizorilor de carburanți ar putea fi confiscate.

"Nu este ca și cum astfel de înțelegeri pot fi convenite de oameni care poartă ochelari de soare și stau în spatele ușilor închise. Desigur că nu așa funcționează lucrurile", a apreciat Robert Habeck.

La finele lunii martie, cele trei partide care formează coaliția guvernamentală, condusă de cancelarul Olaf Scholz, au căzut de acord să reducă accizele la carburanți, timp de trei luni începând cu data de 1 iunie 2022, cu 30 de eurocenți pentru litrul de benzină și cu 14 eurocenți la motorină, ceea ce va diminua veniturile guvernului cu aproximativ trei miliarde de euro.

Autoritatea pentru concurență din Germania a anunțat încă din luna aprilie că a demarat o anchetă asupra sectorului petrolier, "cu un accent deosebit pe segmentul de rafinare și distribuție", pentru a găsi motivele care stau la baza evoluției prețurilor. Săptămâna trecută, președintele Autorității pentru concurență din Germania, Andreas Mundt a spus că oficialii monitorizează cu atenție prețurile și a amenințat că va impune amenzi aspre dacă vor di descoperite dovezi ale unor înțelegeri. Existența unui decalaj între prețul țițeiului și cel al carburanților "ridică cel puțin unele semne de întrebare", a declarat Andreas Mundt într-un interviu pentru postul public de televiziune ARD.

La rândul său, ministrul german al Finanțelor, Christian Lindner a spus și el duminică seară că va încerca să se asigure că cei care profită de reducerea taxelor la carburanți sunt consumatorii și în acest context a sprijinit intenția colegului Robert Habeck de a înăspri legislația în domeniul concurenței. "Nu putem permite ca furnizorii din Germania să profite de situație. Aceasta este sarcina Autorității pentru concurență și este bine că Robert Habeck se apleacă asupra acestui domeniu", a spus Christian Lindner.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
pret
carburanti