GRAFIC El Niño împinge prețul cafelei robusta la un nivel record

GRAFIC El Niño împinge prețul cafelei robusta la un nivel record
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 iun 2023

Prețul cafelei robusta a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cel puțin 15 ani, în contextul în care fenomenul meteorologic El Niño este așteptat să afecteze culturile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cotațiile futures s-au apreciat cu peste 2% pe bursa de mărfuri de la Londra vineri, până la un maxim intraday de 2.822 dolari pe tonă, cea mai ridicată valoare începând cel puțin cu 2008, anul lansării contractului.

Centrul american de prognoză climatică a confirmat revenirea lui El Niño în acest an, iar meteorologii cred că fenomenul va fi cel puțin moderat. El Niño aduce, de obicei, condiții mai calde și mai uscate în principalele regiuni de cultivare a cafelei robusta, inclusiv în Vietnam și Indonezia, notează Bloomberg.

GRAFICE Zona euro a intrat în recesiune. Întreaga Uniune Europeană crește însă cu 1%, România având al patrulea cel mai mare avans din primul trimestru CITEȘTE ȘI GRAFICE Zona euro a intrat în recesiune. Întreaga Uniune Europeană crește însă cu 1%, România având al patrulea cel mai mare avans din primul trimestru

Prețurile cafelei robusta au crescut cu peste 50% de la începutul anului, deoarece stocurile de boabe - utilizate în special la prepararea cafelei instant și espresso - nu au reușit să țină pasul cu cererea în creștere. O criză a costului vieții, pe fondul inflației ridicate, a împins consumatorii către acest soi, în detrimentul cafelei arabica.

GRAFIC El Niño împinge prețul cafelei robusta la un nivel record

Pe măsură ce prăjitorii cresc cantitatea de robusta în amestecurile lor de cafea, cultivatorii se luptă să țină pasul. O combinație între costurile mai mari ale îngrășămintelor și secetă a redus randamentul culturilor și se preconizează că acest lucru va menține piața mondială a cafelei în deficit pentru al treilea sezon consecutiv în 2023-24.

Vietnamul, cel mai mare cultivator de robusta din lume, a înregistrat, probabil, cea mai mică recoltă din ultimii patru ani. Se așteaptă ca recolta din Brazilia, producătorul nr. 2 al soiului, să scadă cu 5%, în timp ce producția din Indonezia ar urma să scadă cu 20%, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cafea robusta
pret cafea
el nino
scumpire cafea
pret record cafea